Γερμανία: Οι νέοι κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό για το φθινόπωρο

Η Γερμανία προετοιμάζεται για τους ψυχρότερους μήνες με μια νέα σειρά κανονισμών Covid. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι συμβαίνει με τον κορονοϊό στη Γερμανία;

Η γερμανική Μπούντεσταγκ συμφώνησε την Πέμπτη για την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις, ο οποίος αποτελεί τη νομική βάση για τα μέτρα Covid-19.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα που θα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, ενώ τα κρατίδια μπορούν επίσης να αποφασίσουν για μέτρα που θα εφαρμόζονται τοπικά ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας.

Χρειάζεται ακόμη έγκριση από το Bundesrat, την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου που εκπροσωπεί τα ομόσπονδα κρατίδια. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – 15.09.2022

Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες αλλαγές στις προτάσεις τις τελευταίες εβδομάδες μετά από πιέσεις από πολιτικούς των κρατιδίων και άλλους, είναι πιθανό να περάσουν τα τρέχοντα σχέδια.

Με τη νέα δέσμη κανόνων, ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), προσπαθεί να προετοιμάσει τη Γερμανία για την πορεία της πανδημίας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Το νέο νομικό πλαίσιο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως τις 7 Απριλίου 2023.

Ακολουθούν ορισμένες από τις αλλαγές με μια ματιά

Υποχρεωτικές μάσκες στα τρένα μεγάλων αποστάσεων στη Γερμανία

Τα άτομα που ταξιδεύουν σε τρένα μεγάλων αποστάσεων στη Γερμανία θα εξακολουθούν να πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 εάν είναι άνω των 14 ετών.

Για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 13 ετών, αρκεί μια χειρουργική μάσκα.

Γερμανία: Οι νέοι κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό για το φθινόπωρο
Υποχρεωτικές μάσκες στα τρένα μεγάλων αποστάσεων στη Γερμανία | By increativemedia

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπλάνα

Προς το παρόν, τα άτομα που ταξιδεύουν με πτήσεις από και προς τη Γερμανία, καθώς και με πτήσεις εσωτερικού, εξακολουθούν να πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου, αλλά αυτό δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικό από την 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί, ωστόσο, να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπλάνα με διάταγμα, εάν το κρίνει απαραίτητο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την οργή που προκλήθηκε όταν υπουργοί – συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – εθεάθησαν χωρίς μάσκες σε κυβερνητικό ταξίδι στον Καναδά πρόσφατα.

Απαίτηση χρήσης μάσκας και τεστ σε νοσοκομεία και γηροκομεία της Γερμανίας

Η αυστηροποίηση των κανόνων επηρεάζει τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα γηροκομεία. Σε αυτές τις δομές, οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 και να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ Covid-19.

Προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των ατόμων που χρήζουν φροντίδας και διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, τα γηροκομεία πρέπει να ορίσουν εκπροσώπους που θα φροντίζουν για τους εμβολιασμούς, την υγιεινή και οποιαδήποτε άλλη θεραπεία για όσους αρρωσταίνουν, για παράδειγμα με το φάρμακο Paxlovid.

Μάσκες κατά την επίσκεψη στο γιατρό

Οι μάσκες FFP2 είναι πλέον υποχρεωτικές και στα ιατρεία και σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις εξωτερικών ιατρείων. Προηγουμένως, αυτό μπορούσε να ρυθμιστεί από τα κρατίδια, αλλά τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα το ρυθμίζει ενιαία.

Κρατιδιακοί κανόνες για τις τοπικές μεταφορές, τα σχολεία και τους δημόσιους χώρους

Σε ορισμένους τομείς, η κυβέρνηση δεν θέτει σε εφαρμογή μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Αντ’ αυτού, τα γερμανικά κρατίδια θα μπορούν να εισάγουν αυστηρότερους κανονισμούς με διάταγμα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μασκών στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μπορούν ακόμη να αποφασίσουν να εισάγουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους προσβάσιμους από το κοινό εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια ή καταστήματα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του Covid.

Κρατιδιακές εξαιρέσεις στην υποχρεωτική χρήση μάσκας

Επιπλέον, όποιος έχει αναρρώσει πρόσφατα ή έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού το πολύ πριν από τρεις μήνες μπορεί να απαλλαγεί από την απαίτηση χρήσης μάσκας.

Ωστόσο, τα κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους αν θέλουν να επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των εξαιρέσεων.

Γερμανία: Οι νέοι κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό για το φθινόπωρο
Χρήση μάσκας στα γερμανικά κρατίδια | By djedzura

Πιθανές μάσκες και τεστ στα σχολεία της Γερμανίας

Όσον αφορά τα σχολεία, οι μάσκες μπορούν να καταστούν υποχρεωτικές για τους μαθητές από την 5η τάξη και μετά. Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν επίσης να αποφασίσουν αν απαιτούνται τακτικά rapid τεστ στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς (Κitas).

Αυστηρότερα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν από τα κοινοβούλια των κρατιδίων

Εάν εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατιδίων, τότε οι περιφέρειες της Γερμανίας μπορούν να θεσπίσουν πρόσθετα, αυστηρότερα μέτρα.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν διαβλέπουν κίνδυνο για τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παροχή ενέργειας ή οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, εάν πάρα πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν ταυτόχρονα ή πρέπει να μπουν σε καραντίνα, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα κρατίδια μπορούν να διατάξουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν μπορεί να διατηρηθεί ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου.

Επιπλέον, είναι δυνατόν να θεσπιστούν ανώτερα όρια για τους επισκέπτες σε εσωτερικούς χώρους εκδηλώσεων.

Οι εξαιρέσεις για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει πρόσφατα και έχουν υποβληθεί σε τεστ δεν θα ισχύουν πλέον.

Ωστόσο, δεν προβλέπονται lockdowns, κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων – ακόμη και σε κρίσιμη κατάσταση.

Σημειώστε ότι σε αυτό το στάδιο, τα μέτρα αυτά πρέπει να ψηφιστούν από τα περιφερειακά κοινοβούλια και όχι με διάταγμα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Ο ισχύων νόμος της Γερμανίας για την προστασία από τις λοιμώξεις λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου. Αυτό αφήνει ένα κενό μεταξύ αυτής της ημερομηνίας και της 1ης Οκτωβρίου, όπου προφανώς δεν θα υπάρχει νομική βάση για οποιουσδήποτε κανόνες του Covid.

Ρωτήσαμε το γερμανικό Υπουργείο Υγείας τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου. Ένας εκπρόσωπος μας είπε ότι οι ισχύοντες νόμοι “θα παραταθούν” μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Έτσι, τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – 15.09.2022

Νέος νόμος για την Covid-19: Η αντίσταση των κρατιδίων αυξάνεται

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.