Γερμανία: Νέος κατάλογος προστίμων γεμίζει τα ταμεία των δήμων

Νέες παραβάσεις, υψηλότερες ποινές, μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους: αυτή είναι η φόρμουλα του αναμορφωμένου καταλόγου προστίμων.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων τροχαίων παραβάσεων δεν έχει μειωθεί αισθητά σε αρκετές πόλεις. Οι δήμοι, από την άλλη πλευρά, χαίρονται για περισσότερα χρήματα στα ταμεία τους.

Ο νέος κατάλογος των προστίμων κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 2021. Τα υψηλότερα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα και στάθμευση υποτίθεται ότι θα κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους.

Μια έρευνα στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Σαξονίας-Άνχαλτ, της Σαξονίας και της Θουριγγίας ένα χρόνο αργότερα έδειξε: Οι δήμοι εισπράττουν σημαντικά περισσότερα χρήματα λόγω των νέων προστίμων.

Ωστόσο, ο αριθμός των παραβάσεων δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά μέχρι στιγμής.

Τι άλλαξε;

Η τροπολογία είχε αυξήσει δραστικά τις ποινές. Έκτοτε, η υπερβολική ταχύτητα κοστίζει μερικές φορές διπλάσια.

Για παράδειγμα, όποιος οδηγεί 20 χλμ/ώρα με υπερβολική ταχύτητα μέσα στην πόλη πληρώνει 70 ευρώ – αντί για 35 ευρώ όπως πριν από ένα χρόνο.

Η στάση στον ποδηλατόδρομο ή η οδήγηση σε λωρίδα έκτακτης ανάγκης χωρίς άδεια προστέθηκαν ως νέες παραβάσεις.

Ο κατάλογος των προστίμων φέρνει περισσότερα χρήματα στις γερμανικές πόλεις

Πώς λειτουργούν οι νέοι κανόνες; Οι έρευνες στους οκτώ επιλεγμένους δήμους της κεντρικής Γερμανίας έδειξαν: Το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως στα ταμεία των επιμέρους δήμων.

Το μέσο έσοδο ανά παράβαση σε σταθερή κυκλοφορία αυξήθηκε από 15 ευρώ σε 24 ευρώ. Στη ρέουσα κυκλοφορία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από 19 ευρώ σε 27 ευρώ.

Οι πόλεις Halle και Gera εκδίδουν ιδιαίτερα υψηλές κλήσεις για στάθμευση: Το Halle εισπράττει τα περισσότερα από τη στάσιμη κυκλοφορία με μέσο όρο 55 ευρώ ανά παράβαση.

Στη Γκέρα της Θουριγγίας, το μέσο πρόστιμο για την κίνηση των οχημάτων είναι περίπου 60 ευρώ ανά παράβαση.

Και οι δύο πόλεις έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα μέσα έσοδά τους ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης.

Το Μαγδεμβούργο είναι ο μόνος από τους δήμους που συμμετείχαν στην έρευνα που δεν διαθέτει στοιχεία για τον αριθμό των παραβάσεων το 2022. Αυτόν τον Αύγουστο, η πόλη είχε ήδη εισπράξει περίπου τόσα πρόστιμα όσο και τα προηγούμενα χρόνια.

Κατάλογος προστίμων στη Γερμανία: Καμία μείωση των παραβάσεων

Ο αριθμός των αδικημάτων που θα καταγραφούν το 2022 δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεν διακρίνεται σαφής τάση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αρκετές από τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένεται μάλιστα να καταγράψουν περισσότερες παραβάσεις φέτος.

Οι δήμοι καταγράφουν τις περισσότερες διοικητικές παραβάσεις στην κινούμενη κυκλοφορία – για παράδειγμα, με τη βοήθεια σταθερών καμερών ταχύτητας.

Η έκδοση κλήσεων στους παραβάτες στάθμευσης είναι πιο χρονοβόρα, γι’ αυτό και ο αριθμός των παραβάσεων που καταγράφονται στη στάσιμη κυκλοφορία είναι αντίστοιχα μικρότερος.

Ο αριθμός των παραβάσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται. Ειδικά για το πρώτο έτος της Covid-19 το 2020, οι αρχές κατέγραψαν σημαντικά λιγότερες παραβάσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπάλληλοι των γραφείων δημόσιας τάξης θα είχαν επίσης αναπτυχθεί για τον έλεγχο των κανόνων Corona, αναφέρει κατόπιν αιτήματος. Επιπλέον, η κατάσταση της κυκλοφορίας ήταν επίσης διαφορετική.

Τα νέα πρόστιμα δεν επηρεάζουν τις στατιστικές ατυχημάτων

Το ότι ο νέος κατάλογος προστίμων θα φέρει περισσότερη ασφάλεια δεν μπορεί να συναχθεί ούτε από τα στοιχεία ατυχημάτων της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας.

Κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2021 έως το τέλος Ιουλίου 2022, σημειώθηκαν περίπου 154.000 ατυχήματα στην κεντρική Γερμανία.

Την ίδια περίοδο από το 2020 έως το 2021, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 149.000. Η πανδημία Corona εξηγεί εν μέρει τον χαμηλότερο αριθμό.

Η κυκλοφορία στους δρόμους – και συνεπώς ο κίνδυνος ατυχημάτων – έχει μειωθεί λόγω της εργασίας από το γραφείο στο σπίτι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πραγματικής αλλαγής λόγω της τροπολογίας, σύμφωνα με τις στατιστικές ατυχημάτων.

Ψυχολόγος κυκλοφορίας Schlag: Οι παραβάσεις τιμωρούνται πολύ σπάνια

Γιατί τα υψηλότερα πρόστιμα δεν έχουν μεγάλο αποτέλεσμα – εκτός από την χρηματική ευφορία για τους δήμους;

“Τα τροχαία αδικήματα στη Γερμανία εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία ή η Αγγλία”, λέει ο ψυχολόγος της κυκλοφορίας Bernhard Schlag του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης.

Στην Αγγλία, το ελάχιστο πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα αντιστοιχεί σε 115 ευρώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.