Γερμανία: Οι καταπακτές μωρών χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα

Η πρώτη βρεφική καταπακτή στη Γερμανία δημιουργήθηκε στο Αμβούργο πριν από 22 χρόνια. Οι γονείς που έχουν ανάγκη μπορούν να αφήνουν εκεί τα νεογέννητά τους ανώνυμα.

Τα τελευταία χρόνια, η επιλογή αυτή χρησιμοποιείται ελάχιστα. Σύμφωνα με τις κοινωνικές αρχές, υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Το 2022 και το 2021 δεν παραδόθηκε ούτε ένα παιδί στις τέσσερις βρεφικές καταπακτές του Αμβούργου. Τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις κοινωνικές αρχές, υπήρχε το πολύ ένα μωρό από το 2016.

Η τελευταία φορά που ο αριθμός ήταν εντυπωσιακά υψηλότερος ήταν το 2014, με έξι μωρά. “Από την άποψή μας, η μείωση των αριθμών μπορεί να εξηγηθεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αρχής Martin Helfrich απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Presse-Agentur.

Εδώ και οκτώ χρόνια, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να γεννήσει με τον λεγόμενο εμπιστευτικό τοκετό.

Ο αντίστοιχος νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2014. “Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η γέννηση υπό ιατρική επίβλεψη και το παιδί έχει, κατ’ αρχήν, τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή του από τα 16α γενέθλιά του και μετά”, εξήγησε ο Helfrich.

Μια ανώνυμη κατάθεση σε μια βρεφική καταπακτή φέρνει ένα πρόβλημα μαζί της, είπε, επειδή τα παιδιά έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν για την προέλευσή τους.

“Αν δεν είναι καθόλου γνωστές πληροφορίες για την καταγωγή, αυτό αποτελεί μερικές φορές ένα βαρύ φορτίο για την περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού”.

Πριν από 22 και πλέον χρόνια, η πρώτη βρεφική καταπακτή της Γερμανίας ιδρύθηκε στο Αμβούργο από την ένωση Sternipark.

“Στην πραγματικότητα, από το 2020, κανένα νεογέννητο δεν έχει παραδοθεί στις βρεφικές καταπακτές του Αμβούργου”, ενημέρωσε η διεύθυνση του Sternipark κατόπιν αιτήματος.

“Σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, η κατάσταση είναι διαφορετική. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η προσφορά δεν είναι περιττή”.

Εκπρόσωπος της Asklepios τόνισε επίσης όσον αφορά την καταπακτή μωρών στην κλινική Wandsbek ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στις μητέρες αυτή την εναλλακτική λύση παρά τους χαμηλούς αριθμούς.

Σύμφωνα με το Sternipark, η μείωση δεν οφείλεται τόσο στη δυνατότητα εμπιστευτικής γέννησης. Αυτό οφείλεται μάλλον στις ευπρόσδεκτες κοινωνικές αλλαγές στη Γερμανία, είπαν. “Έχουμε γίνει συνολικά μια πιο φιλική προς τα παιδιά χώρα”.

Η γονική μέριμνα και η απασχόληση μπορούν να συνδυαστούν καλύτερα. “Στο Αμβούργο, για παράδειγμα, υπάρχει μια πολύ ολοκληρωμένη γκάμα Kitas που διατίθενται από το τέλος της άδειας μητρότητας”.

Η γερουσιαστής Κοινωνικών Υποθέσεων Melanie Leonhard (SPD) τόνισε: “Οι έγκυες γυναίκες σε δύσκολες καταστάσεις λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια στο Αμβούργο μέσω ενός εκτεταμένου συστήματος πρόνοιας για την οικογένεια και τα παιδιά, το οποίο έχει και πάλι βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια”.

Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος είναι να αποφευχθεί η δημιουργία μιας κατάστασης στην οποία οι μητέρες θα βρεθούν καταβεβλημένες με το παιδί.

“Το γραφείο πρόνοιας νέων, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση καλών λύσεων σε πιθανά προβλήματα και να οργανώσει υποστήριξη ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.