Γερμανία: Καταργείται το κίτρινο πιστοποιητικό αναρρωτικής

Αλλαγή από την 1η Οκτωβρίου στη Γερμανία: Καταργείται το κίτρινο πιστοποιητικό της αναρρωτικής – τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι

Το κίτρινο πιστοποιητικό της αναρρωτικής στη Γερμανία, το λεγόμενο AU, αποδεικνύει ότι ο εργαζόμενος έχει πάρει αναρρωτική άδεια από γιατρό. Αυτό θα ψηφιοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2021. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν τώρα οι εργαζόμενοι.

Κάθε εργαζόμενος που έχει βρεθεί ποτέ σε αναρρωτική άδεια το γνωρίζει

Το πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία (ΑΕ)*. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το “κίτρινο δελτίο” για να αποδείξουν στον εργοδότη τους ότι είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να εκτελέσουν τη συμφωνημένη εργασία τους. Σε αντάλλαγμα, συνεχίζουν να λαμβάνουν καταβολή μισθών.

Το πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία θα ψηφιοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021

Από το 2021, αυτό το πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία θα καταργηθεί σταδιακά – τουλάχιστον σε έντυπη μορφή. Από την 1η Οκτωβρίου 2021, πρόκειται να ψηφιοποιηθεί.

Το ιατρείο θα διαβιβάζει στη συνέχεια το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία (eAU) στο ταμείο ασφάλισης ασθένειας σε πρώτο βήμα. Για τα ιατρεία που δεν έχουν ακόμη εξοπλιστεί τεχνικά αναλόγως, υπάρχει μεταβατική περίοδος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Από την 1η Ιουλίου 2022, τα ταμεία υγείας θα πρέπει επίσης να διαβιβάζουν το eAU στον εργοδότη. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να στέλνουν και τις δύο εκτυπώσεις στον εργοδότη και στο ταμείο υγείας.

Πρέπει να παραδώσω το πιστοποιητικό ασθενείας στον εργοδότη;

Μέχρι την πλήρη μετάβαση το 2022, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξακολουθούν να παραδίδουν οι ίδιοι το “κίτρινο πιστοποιητικό” στον εργοδότη το 2021. Είναι αμφίβολο αν θα εξακολουθεί να είναι κίτρινο τότε – το προηγούμενο έντυπο AU θα αντικατασταθεί από απλές εκτυπώσεις για τον ασφαλισμένο και τον εργοδότη.

Τεχνικά προβλήματα και πανδημία

Αρχικά, η ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού ανικανότητας προς εργασία επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ωστόσο, η μετάβαση στο eAU διήρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο: Η απαραίτητη τεχνολογία δεν ήταν εγκαίρως διαθέσιμη για όλα τα ιατρεία και τους ασφαλιστές υγείας. Αυτό ανέφερε ο Ομοσπονδιακός Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων (KBV).

Επιπλέον, τα ιατρεία των γιατρών και οι ασφαλιστές υγείας είχαν ιδιαίτερο φόρτο εργασίας λόγω της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, ο KBV συμφώνησε με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία ότι η υποχρεωτική ημερομηνία θα μετατεθεί κατά τρία τρίμηνα.

Η ημερομηνία για το δεύτερο στάδιο της μετάβασης, την αποστολή της ηλεκτρονικής άδειας από τα ταμεία ασφάλισης ασθενείας στους εργοδότες, είχε επίσης αρχικά προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2022.

Video

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.