Γερμανία: Έρχεται η κατάργηση στην προπληρωμή για τα αεροπορικά;

Τα άτομα που αντιμετώπισαν προβλήματα με την πτήση τους συχνά δικαιούνται αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία. Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες είναι συχνά απρόθυμες να επιστρέψουν τις τιμές των εισιτηρίων.

Ως εκ τούτου, οι συνήγοροι των καταναλωτών ζητούν τον τερματισμό της προπληρωμής των ταξιδίων.

Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο δεν τα έχουν εύκολα αυτή τη στιγμή: οι προειδοποιητικές απεργίες στις αεροπορικές εταιρείες, το χάος στη διαχείριση των αποσκευών και οι ακυρώσεις πτήσεων τους δυσκολεύουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιβάτες δικαιούνται – βάσει του νόμου – εκτεταμένη αποζημίωση.

Ωστόσο, είναι συχνά δύσκολο για τους πελάτες να λάβουν επιστροφή χρημάτων από πολλές αεροπορικές εταιρείες. Ως εκ τούτου, η προστασία καταναλωτών θέλει να καταργηθεί εντελώς η προπληρωμή για τις κρατήσεις πτήσεων.

Ενόψει του χάους των πτήσεων στη Γερμανία, η επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Καταναλωτικών Οργανώσεων, Ramona Pop, ζήτησε να σταματήσει η προπληρωμή για τις πτήσεις.

“Τα προβλήματα προέρχονται ιδίως από τις αεροπορικές εταιρείες. Δεν μπορεί οι καταναλωτές να πληρώνουν τώρα το τίμημα και να πληρώνουν προκαταβολικά για πτήσεις που τελικά δεν πραγματοποιούνται”, δήλωσε η Pop στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Η απεργία της Lufthansa επιδεινώνει τις προκλήσεις για τα αεροδρόμια

Πρόσφατα, υπήρξαν επανειλημμένες αναφορές για μεγάλο χάος και ουρές στα αεροδρόμια. Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού για τον έλεγχο των επιβατών. Μερικές φορές οι βαλίτσες έμειναν για μέρες στα αεροδρόμια, χιλιάδες πτήσεις έπρεπε να ακυρωθούν.

Την Τετάρτη, το συνδικάτο Verdi κάλεσε το προσωπικό εδάφους της Lufthansa σε προειδοποιητική απεργία, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω το πρόβλημα.

Και παρόμοιοι περιορισμοί μπορούν να αναμένονται και πάλι σύντομα: Επίκειται απεργία των πιλότων της Lufthansa, αφού το συνδικάτο τους Vereinigung Cockpit κήρυξε την αποτυχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τον Ιούνιο και κάλεσε τα μέλη του σε απεργία.

Αρχικά, ο όμιλος της Lufthansa σχεδίαζε να λειτουργήσει το 95% της προ κρίσης χωρητικότητάς του σε δρομολόγια μικρών αποστάσεων και το 85% σε υπερατλαντικές πτήσεις κατά το θερινό τρίμηνο.

Η εμπειρογνώμονας για την προστασία καταναλωτών Pop δεν δέχεται αυτή τη δικαιολογία. Επί του παρόντος, οι καταναλωτές δίνουν στις αεροπορικές εταιρείες de facto άτοκα δάνεια “ώστε να είναι και πάλι οικονομικά φερέγγυες”, επέκρινε η Pop.

“Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι ίδιοι οι καταναλωτές χρειάζονται επειγόντως τα χρήματά τους”. Αυτό το καλοκαίρι έδειξε “για άλλη μια φορά ότι η αεροπορική βιομηχανία δεν έχει κερδίσει καθόλου την εμπιστοσύνη των ανθρώπων”.

Ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση, η Ομοσπονδιακή Ένωση ζητά εδώ και καιρό η τιμή των πτήσεων και των οργανωμένων ταξιδιών να καταβάλλεται το νωρίτερο κατά τη στιγμή του ταξιδιού.

Σε συνέντευξή της πριν από τρεις εβδομάδες, η ομοσπονδιακή υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών, Steffi Lemke, αμφισβήτησε την αρχή της προπληρωμής, η οποία είναι κοινή στον κλάδο, εάν οι αεροπορικές εταιρείες δεν επιστρέφουν γρήγορα τα χρήματα που έχουν καταβληθεί προκαταβολικά για ακυρωμένες πτήσεις.

Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν τα χρήματά τους εντός επτά ημερών και σε ορισμένες περιπτώσεις να παρέχουν επιπλέον αποζημίωση, δήλωσε.

“Εάν δούμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες πραγματικά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε μεγάλη κλίμακα, θα λάβουμε διορθωτικά μέτρα. Τότε θα πρέπει να σκεφτούμε αν έχει πραγματικά νόημα να πληρώνονται οι πτήσεις εκ των προτέρων”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.