Γερμανία: Το κόστος ασφάλισης υγείας θα αυξηθεί το 2023

Γερμανία: Το κόστος ασφάλισης υγείας θα αυξηθεί το 2023

Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach θέλει να αυξήσει τις πρόσθετες εισφορές για τα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας το 2023.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι τα εκατομμύρια άτομα που έχουν υποχρεωτική (νόμιμη) υγειονομική ασφάλιση (GKV) στη Γερμανία θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα σημαντική αύξηση των πρόσθετων εισφορών το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Υγείας Lauterbach (SPD) δήλωσε ότι οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,6%.

Εάν η αύξηση προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι υψηλόμισθοι με υποχρεωτική ασφάλιση υγείας θα πρέπει να πληρώνουν έως και 87 ευρώ επιπλέον ετησίως και οι μέσοι μισθωτοί (που εισπράττουν περίπου 4.000 ευρώ μεικτά το μήνα) περίπου 72 ευρώ επιπλέον, σύμφωνα με υπολογισμό της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Αυτή τη στιγμή το κόστος της υποχρεωτικής δημόσιας ασφάλισης υγείας στη Γερμανία ανέρχεται στο 14,6% του ακαθάριστου εισοδήματος. Για τους εργαζόμενους, ο εργοδότης καταβάλλει το ήμισυ του ποσοστού εισφορών.

Τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετες εισφορές. Το μέσο ποσοστό πρόσθετων εισφορών υπολογίζεται ετησίως από το Υπουργείο Υγείας και βασίζεται στις προβλεπόμενες δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων υγείας.

Ο μέσος όρος είναι 1,3% για το 2022, αλλά διαφέρει από ταμείο σε ταμείο. Εάν η πρόσθετη εισφορά αυξηθεί τώρα σε μέσο όρο 1,6 τοις εκατό, το συνολικό ποσοστό εισφορών για την ασφάλιση υγείας θα υπερβεί για πρώτη φορά το 16 τοις εκατό των μισθών των ανθρώπων.

Γιατί αυξάνονται οι πρόσθετες εισφορές στη Γερμανία;

Ο Lauterbach δήλωσε ότι τα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας αντιμετωπίζουν έλλειμμα περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε ένα tweet: “Δυστυχώς, το ποσοστό εισφορών πρέπει να αυξηθεί κατά 0,3. Το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο: 17 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Πρόσθεσε ότι η φαρμακοβιομηχανία “καταβάλλει τη μεγαλύτερη συνεισφορά αλληλεγγύης” επειδή “ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε πολύ έντονα”.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η αύξηση της πρόσθετης εισφοράς θα δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

Οι οργανισμοί ασφάλισης υγείας θα λάβουν επίσης περαιτέρω ομοσπονδιακή επιχορήγηση -δηλαδή φορολογικά χρήματα- ύψους 2 δισ. ευρώ, σε σύνολο 16,5 δισ. ευρώ, καθώς και δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σχεδιάζεται επίσης εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης ύψους 1 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να εξοικονομηθούν μέσω βελτιώσεων της αποτελεσματικότητας.

“Ουσιαστικά κληρονόμησα αυτό το έλλειμμα από τον προκάτοχό μου”, δήλωσε ο Λάουτερμπαχ, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας Γενς Σπαν (CDU).

Η πρόταση του Lauterbach θα τεθεί τώρα σε ψηφοφορία από τα υπουργεία. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) έχει ήδη συμφωνήσει με τα σχέδια.

Αρκετά ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία αύξησαν πρόσφατα τα ποσοστά των εισφορών τους, ιδίως μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης