Τα γερμανικά κρατίδια έτοιμα να επαναφέρουν ομοιόμορφα μέτρα Covid

Οι Γερμανοί υπουργοί Υγείας συνεδριάζουν τη Δευτέρα εν μέσω εκκλήσεων για συντονισμό των μέτρων Covid σε όλα τα γερμανικά κρατίδια. Μήπως πρόκειται να επαναφέρουν ομοιόμορφους κανόνες για τη χρήση μάσκας και τις εξετάσεις;

Τι συμβαίνει με τον Covid στη Γερμανία;

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Γερμανία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα μέτρων Covid. Σε εθνικό επίπεδο, οι βασικοί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας στις μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων και στις κλινικές, είναι ομοιόμορφοι – αλλά οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό αποφασίζεται από τα επιμέρους κρατίδια.

Εάν οι λοιμώξεις και οι νοσηλείες φθάσουν σε κρίσιμο επίπεδο, οι υπουργοί υγείας των κρατιδίων μπορούν να αποφασίσουν πρόσθετους κανόνες, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς και σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια και μπαρ.

Εάν το κάνουν, μπορούν να θεσπίσουν εξαιρέσεις για άτομα με πρόσφατο αρνητικό τεστ και για όσους έχουν εμβολιαστεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα να επαναφέρουν τις εξετάσεις στα σχολεία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Τα τρέχοντα μέτρα αποτελούν μια συμβιβαστική θέση μεταξύ της προσεκτικής προσέγγισης του υπουργού Υγείας Karl Lauterbach (SPD) και της πιο φιλελεύθερης στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP).

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με το νέο σύστημα.

Ενόψει της συνάντησης μεταξύ των υπουργών υγείας των κρατιδίων και του ομοσπονδιακού υπουργού υγείας τη Δευτέρα, οι γιατροί της δημόσιας υγείας ζητούσαν να εφαρμοστούν πιο ομοιόμορφοι κανόνες και στα 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Μιλώντας στην εκπομπή Morgenmagazin του ARD, ο Johannes Nießen, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας, προέτρεψε τους υπουργούς να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα κριτήρια για την αυστηροποίηση των μέτρων Covid.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοι κανόνες θα ισχύουν τόσο στο Αμβούργο όσο και στο Μόναχο “εάν η επίπτωση φτάσει τα 500 ή τα 1.000”, είπε.

Αν και ορισμένα κρατίδια, όπως η Κάτω Σαξονία, έχουν καταλήξει στα δικά τους όρια για τη χαλάρωση και την αυστηροποίηση των μέτρων, δεν υπάρχει σαφής καθοδήγηση στον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις σχετικά με το τι συνιστά “κρίσιμη” κατάσταση.

Ο Nießen, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην κυβερνητική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Covid, πιέζει τους υπουργούς να το ορίσουν αυτό με μεγαλύτερη σαφήνεια στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Είναι πιθανό να ληφθούν ενιαίοι κανόνες Covid στη Γερμανία;

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Σαξονίας-Άνχαλτ, Petra Grimm-Benne (SPD), η οποία προεδρεύει της διάσκεψης των υπουργών Υγείας, στόχος της συνάντησης της Δευτέρας είναι να επιτευχθεί συμφωνία για εθνικούς κανόνες.

Μιλώντας στο ARD, η Grimm-Benne δήλωσε ότι υπάρχουν δύο βασικές προτεραιότητες για τη διάσκεψη: “Θέλουμε να διασφαλίσουμε για άλλη μια φορά ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα συνεχίσει να ισχύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια. Και θέλουμε να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε ενδεχομένως να ρυθμίσουμε την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους”.

Εάν οι υπουργοί μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τα κρατίδια που επέλεξαν να τερματίσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τοπικές μεταφορές στις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούσαν να αναγκαστούν να την επαναφέρουν.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα μπορούσαν να εισαγάγουν μια νέα σειρά από σημεία αναφοράς για την εισαγωγή κανόνων όπως οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και τα τεστ στα σχολεία της Γερμανίας.

Σε αντίθεση με τους χειμώνες του 2020 και του 2021, όπου τα μέτρα βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στον αριθμό των κρουσμάτων Covid, το όριο φέτος είναι πολύ πιθανό να βασιστεί στην κατάσταση στα νοσοκομεία.

Στην Κάτω Σαξονία, για παράδειγμα, η συχνότητα των εβδομαδιαίων νοσηλειών και το ποσοστό των κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid είναι τα δύο βασικά σημεία αναφοράς για να αποφασιστεί ποιοι κανόνες θα εφαρμοστούν.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στην εισαγωγή ενιαίων κανόνων Covid στη Γερμανία;

Από τον Οκτώβριο που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις, ο υπουργός Υγείας Lauterbach (SPD) έχει παροτρύνει τα κρατίδια να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες τους για να αυστηροποιήσουν τους κανόνες προτού οι λοιμώξεις αρχίσουν να αυξάνονται κατακόρυφα .

Όμως μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των κρατιδίων φαίνεται να διστάζει να το πράξει, προτιμώντας να παραμείνει στα βασικά μέτρα που προβλέπονται στον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επεσήμανε ότι τα επίπεδα του προσωπικού στα νοσοκομεία παρέμειναν σταθερά παρά το υψηλό επίπεδο των λοιμώξεων Covid.

“Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο δεν βλέπει προς το παρόν καμία ανάγκη για πρόσθετα μέτρα προστασίας”, εξήγησε ο εκπρόσωπος. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν τα υπουργεία Υγείας της Σαξονίας, της Βαυαρίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Τα κρατίδια ανησυχούν επίσης ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσε να είναι δύσκολο να ελεγχθεί από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

“Γνωρίζουμε ότι αν θέλουμε να επιβάλουμε την υποχρέωση να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους (…) ότι τότε θα πρέπει επίσης να ρυθμίσουμε τις εξαιρέσεις σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, δηλαδή για τους πρόσφατα αναρρώσαντες και τους πρόσφατα εμβολιασμένους”, δήλωσε ο Γκρίμπε-Μπεν.

Το βασικό ζήτημα ήταν πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ανάρρωσης και πώς οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να καθορίσουν σε ποιους ισχύουν οι εξαιρέσεις για τη χρήση μάσκας, είπε.

“Πρέπει να το συζητήσουμε αυτό με τους άλλους υπουργούς Υγείας σήμερα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης