Γερμανία: Τα κρατίδια πιέζουν για όριο ταχύτητας στην Autobahn

Γερμανία: Τα κρατίδια πιέζουν για όριο ταχύτητας στην Autobahn

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας επιθυμούν την καθιέρωση προσωρινού ορίου ταχύτητας στην Autobahn, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για ένα προσωρινό όριο ταχύτητας στο δίκτυο Autobahn της Γερμανίας, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις από ορισμένους πολιτικούς – ιδίως από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Την Παρασκευή, ο γερμανικός ιστότοπος Spiegel ανέφερε ότι η Διάσκεψη των Υπουργών Περιβάλλοντος τάχθηκε υπέρ του προσωρινού ορίου ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο Autobahn, ο οποίος είναι ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη όπου οι άνθρωποι μπορούν να οδηγούν όσο γρήγορα θέλουν σε πολλά τμήματα.

Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, δεδομένου ότι το θέμα είναι τόσο αμφιλεγόμενο στη Γερμανία.

Το Spiegel ανέφερε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν την Παρασκευή σε ψήφισμα για τη θέσπιση προσωρινού εθνικού ορίου ταχύτητας.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν ποια θα πρέπει να είναι η μέγιστη ταχύτητα.

Autobahn: Η ιστορία του διασημότερου αυτοκινητοδρόμου στον κόσμο

Οι Πράσινοι έχουν κάνει εκστρατεία εδώ και πολλά χρόνια για την επιβολή ενός ορίου ταχύτητας 130 χιλιομέτρων/ώρα (περίπου 80 μίλια/ώρα) στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους – αλλά το κόμμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αυτή την προεκλογική υπόσχεση πέρυσι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συνασπισμού για να μην αποχωρήσει το FDP που προτιμάει την απουσία ορίων ταχύτητας.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Περιβάλλοντος των κρατιδίων, ένα γενικό όριο ταχύτητας θα πρέπει να εισαχθεί ως “οικονομικά αποδοτικό, γρήγορα εφαρμόσιμο και άμεσα αποτελεσματικό μέτρο”, ώστε η Γερμανία να καταναλώνει λιγότερη βενζίνη και ντίζελ και να εξαρτάται λιγότερο από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, το μέτρο θα συμβάλει στην προστασία του κλίματος, θα διατηρήσει τον αέρα καθαρό, θα μειώσει τον θόρυβο και θα κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους, ανέφεραν.

Το όριο ταχύτητας θα μπορούσε “αρχικά να εισαχθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης”, αναφέρεται στο ψήφισμα, αναφερόμενο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μακροπρόθεσμα, η έμφαση δίνεται στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης και των τοπικών δημόσιων μεταφορών.

“Νομίζω ότι είναι απολύτως σωστό να θέσουμε ένα ορατό σημάδι”, δήλωσε στο Spiegel ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κάτω Σαξονίας Olaf Lies (SPD), πρόεδρος της διάσκεψης. “Δεν είχαμε μια ιδεολογική συζήτηση”.

Αντίθετα, είπε, επρόκειτο για μια ρεαλιστική απάντηση στην κρίση εφοδιασμού λόγω του πολέμου.

Η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Βαυαρίας (Thorsten Glauber, Ελεύθεροι Ψηφοφόροι) και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Lutz Lienenkämper, CDU) ψήφισαν υπέρ, αλλά εξέδωσαν σημείωμα στο οποίο ανέφεραν ότι αναμένουν μόνο περιορισμένο αποτέλεσμα από μια επιβολή ορίου ταχύτητας.

Στα υπόλοιπα 14 κρατίδια, τα υπουργεία διοικούνται από τους Πράσινους ή το SPD.

Τα ομόσπονδα κρατίδια δεν μπορούν να εφαρμόσουν από μόνα τους την απόφαση – αυτό θα απαιτούσε ομοσπονδιακό νόμο.

“Τώρα είναι η σειρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, έγραψε στο Twitter η υπουργός Περιβάλλοντος της Έσσης Priska Hinz (Πράσινοι).

Μέχρι στιγμής, κανένα από τα κρατίδια δεν έχει ανακοινώσει πρωτοβουλία στο Bundesrat, το κοινοβούλιο που εκπροσωπεί τα κρατίδια – αλλά στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης