Γερμανία: 4 κρατίδια ζητούν τον τερματισμό της απομόνωσης λόγω Covid

Οι άνθρωποι στη Γερμανία πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι τους για τουλάχιστον πέντε ημέρες, εάν το τεστ τους βγει θετικό στον κορονοϊό. Ωστόσο, τέσσερα κρατίδια επιθυμούν να αλλάξει αυτός ο κανόνας.

Σε κοινή επιστολή τους, τα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Βαυαρίας, της Έσσης και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν κάλεσαν τον υπουργό Υγείας Karl Lauterbach να καταργήσει την υποχρεωτική απομόνωση για τα άτομα που προσβάλλονται από Covid στη Γερμανία.

Ο υπουργός Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης Μάνε Λούτσα, από το κόμμα των Πρασίνων, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κίνηση προς την κατεύθυνση της ανάληψης προσωπικής ευθύνης από τους ανθρώπους και όχι από το κράτος να διατάσσει μια περίοδο απομόνωσης, ανέφερε η Tagesschau.

“Θα πρέπει σταδιακά να μπούμε στον τρόπο αντιμετώπισης μιας λοίμωξης από κορονοϊό όπως κάθε άλλη μολυσματική ασθένεια, όπου ο κανόνας είναι: αν είσαι άρρωστος, μείνε στο σπίτι”, δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων.

Οι κανόνες για την απομόνωση διαφέρουν ελαφρώς από κρατίδιο σε κρατίδιο στη Γερμανία, αλλά η γενική υποχρέωση είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν που βγαίνουν θετικοί στον Covid πρέπει να μπαίνουν σε απομόνωση στο σπίτι και να αποφεύγουν κάθε επαφή με άτομα εκτός του νοικοκυριού.

Η περίοδος απομόνωσης διαρκεί τουλάχιστον πέντε ημέρες ή το πολύ 10 ημέρες.

Σε ορισμένα κρατίδια, και για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και υπηρεσίες φροντίδας, απαιτείται αρνητικό τεστ για να λήξει η περίοδος απομόνωσης νωρίτερα.

Αρκετοί πολιτικοί – καθώς και ο Andreas Gassen, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλιστικών Οργανισμών, έχουν προηγουμένως ταχθεί υπέρ του τερματισμού όλων των υποχρεώσεων απομόνωσης και καραντίνας του Covid.

Τα τέσσερα γερμανικά κρατίδια κάλεσαν τον Λάουτερμπαχ, των Σοσιαλδημοκρατών, να αλλάξει τους κανόνες μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Στην επιστολή τους αναφέρονται στην Αυστρία, όπου η υποχρέωση απομόνωσης έχει αντικατασταθεί από την 1η Αυγούστου από τους λεγόμενους “περιορισμούς κυκλοφορίας”.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, τα άτομα που προσβάλλονται από το Covid-19 πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 για 10 ημέρες στα περισσότερα μέρη και δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται γηροκομεία και κλινικές. Μπορούν, ωστόσο, να πάνε στο χώρο εργασίας τους.

“Ο τερματισμός της υποχρεωτικής απομόνωσης δεν οδήγησε σε σχετική αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων στην Αυστρία”, αναφέρουν στην επιστολή τους οι τέσσερις Γερμανοί υπουργοί Υγείας.

Υποστήριξαν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη Γερμανία είναι ανοσοποιημένος, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης.

Ωστόσο, ο Λάουτερμπαχ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις εκκλήσεις για την κατάργηση της απαίτησης απομόνωσης.

Δήλωσε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid, δεν ήθελε να “ρίξει λάδι στη φωτιά” και να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανιστούν λοιμώξεις σε εταιρείες ή σε συγκεντρώσεις.

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Klaus Holetschek (CSU), δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν άδεια από την εργασία τους για να απομονωθούν ταυτόχρονα, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε κρίσιμες υποδομές.

Η υπουργός Υγείας του Σλέσβιχ-Χολστάιν Kerstin von der Decken (CDU), δήλωσε ότι η προσαρμογή των κανόνων απομόνωσης θα είναι “ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.