Γερμανία: Καμπανάκι για κρίση εφοδιασμού στα σούπερ μάρκετ

Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται στα ύψη, τα πρώτα ράφια παραμένουν άδεια, τα σούπερ μάρκετ δίνουν με “δελτίο” δημοφιλή προϊόντα όπως το μαγειρικό λάδι και τα ζυμαρικά, σύμφωνα με την Bild.

Αυτές είναι μόνο οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία ή μήπως αυτό είναι η αρχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος, διερωτάται ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Εμπειρογνώμονες όπως η υπουργός Γεωργίας της Βαυαρίας, Mικαέλα Κάνιμπερ (CSU) προειδοποιούν ότι ήδη η Γερμανία εξαρτάται υπερβολικά από τρόφιμα από το εξωτερικό.

Η Κάνιμπερ ζητάει επομένως, μεγαλύτερη παραγωγή στη Γερμανία: “Δεν πρέπει να γίνουμε εκβιάσιμοι”, γράφει σε ένα έγγραφο στρατηγικής (στη διάθεση της Βild).

Διότι, εκτός από την απειλή της αποτυχίας των καλλιεργειών από την Ουκρανία (η οποία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού), η εσωτερική πολιτική και η ΕΕ επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Πιέζουν τους αγρότες προς τη βιολογική γεωργία με συνεχώς νέους κανονισμούς και νόμους.

Το πρόβλημα είναι ότι η απαιτούμενη έκταση γης είναι κατά 40% υψηλότερη από ό,τι στη συμβατική γεωργία, οπότε οι συγκομιδές είναι λιγότερες.

Από το επόμενο έτος, για παράδειγμα, οι αγρότες θα πρέπει να θέσουν στην άκρη το 4% της γης τους.

Η πολιτικός του CDU, Γκίτα Κόνερμαν θεωρεί ότι πρόκειται για μια τρελή απαίτηση: “Δεν χρειαζόμαστε λιγότερη παραγωγή, χρειαζόμαστε περισσότερη. Η αγρανάπαυση αγρών και βοσκοτόπων πρέπει να σταματήσει!”

Η κυβέρνηση, με υπουργό Οικονομίας τον Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) προφανώς βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Θέλει να ανεγείρει ανεμογεννήτριες σε ποσοστό έως και 2% της γης της Γερμανίας, ενώ οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τότε δεν θα είναι πλέον χρησιμοποιήσιμες ως γεωργικές εκτάσεις.

Ο πρόεδρος των αγροτών, Χοακίμ Ρούκβιντ δήλωσε στη Βild: “Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε χάσει συνολικά περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτάρια, σχεδόν την έκταση του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν”.

Το αίτημα του Ρουκβιντ: “Χρειαζόμαστε προστατευόμενες περιοχές για τη γεωργία!”

Η πρώην ομοσπονδιακής υπουργός Γεωργίας, Γιούλια Κλέκνερ (CDU) δήλωσε πως “η Ουκρανία είναι το αρτοποιείο της Ευρώπης.

Περίπου 15 χώρες παγκοσμίως εξαρτώνται από την Ουκρανία για τον εφοδιασμό τους με σιτάρι. Είναι ήδη προβλέψιμο ότι ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος θα οδηγήσει σε απότομη πτώση της παραγωγής εκεί.

Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να τηρεί τα σχέδιά της σε καιρό ειρήνης όσον αφορά το κλείσιμο των εκτάσεων και της παραγωγής.

Οι προτεραιότητες πρέπει να επαναπροσδιοριστούν – δεν πρέπει να φρενάρουμε την αναγκαία παραγωγή τροφίμων χωρίς σοβαρό λόγο και να συμβάλλουμε στην αύξηση των τιμών. Οι νέοι καιροί απαιτούν νέες αποφάσεις.

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενα προβλήματα με τη μεταφορά του γάλακτος, του κρέατος και του τυριού στα σούπερ μάρκετ.

Ο Ντιρκ Ένγκελχαρντ, επικεφαλής των Brummiverbands, δήλωσε στη BILD: “Σήμερα μας λείπουν 80.000 οδηγοί φορτηγών, σε πέντε χρόνια θα είναι διπλάσιοι”.

Τότε τμήματα της οικονομίας δεν θα μπορούσαν πλέον να τροφοδοτηθούν σωστά. “Αυτό σημαίνει επίσης άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ”, λέει ο Ένγκελχαρντ.

Πηγή: Capital.gr | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.