Γερμανία: Κτηνιατρείο περιθάλπει δωρεάν – “τεράστια ζήτηση”

Όταν ένας σκύλος ή μια γάτα αρρωσταίνει, αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά στους ιδιοκτήτες. Στη Βόννη, ένα κινητό κτηνιατρείο φροντίζει τα κατοικίδια των ανθρώπων που δεν έχουν χρήματα για θεραπεία.

Η Elke Wolf ανοίγει τη συρόμενη πόρτα του κτηνιατρικού κινητού και βγάζει το κεφάλι της έξω: “Ο επόμενος, παρακαλώ!”

Μπροστά από το μετασκευασμένο ασθενοφόρο στη Βόννη, ο Gunnar Beckers περιμένει ήδη με τον σκύλο του Knut. “Έχει τσιμπούρια και πιθανότατα κάποια μόλυνση”, λέει.

“Και θα μπορούσατε επίσης να ελέγξετε τι συμβαίνει με την καρδιακή του ανεπάρκεια;” Στο κινητό ιατρείο της ένωσης “Europäischer Tier- und Naturschutz e.V.” (ETN), άποροι ηλικιωμένοι πολίτες μπορούν να περιθάλψουν δωρεάν τα άρρωστα κατοικίδιά τους.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, το κινητό κτηνιατρείο βρίσκεται στο δρόμο στη Βόννη, σταματώντας δύο ημέρες την εβδομάδα σε τέσσερα διαφορετικά μέρη – με την κτηνίατρο Claudia Gomez και την βοηθό Wolf.

Στην αρχή, η ανταπόκριση ήταν ακόμη χαμηλή, επειδή πολλοί πελάτες πιθανώς δεν αισθάνονταν άνετα να επωφεληθούν από την προσφορά, λέει η Wolf. Στο μεταξύ, όμως, οι δύο γυναίκες δεν προλαβαίνουν τα αιτήματα για ραντεβού.

“Η ζήτηση είναι τεράστια”, λέει η Wolf. “Τώρα έχουμε μια σταθερή βάση περίπου 400 ασθενών – και κάθε εβδομάδα έρχονται καινούριοι”. Οι επίσημες ώρες γραφείου των δύο έως τριών ωρών ανά τοποθεσία έχουν προ πολλού καταστεί ανεπαρκείς.

Εκτός από τις επείγουσες θεραπείες, τις προληπτικές εξετάσεις και τους εμβολιασμούς, η Gomez εκτελεί επίσης μικρές χειρουργικές επεμβάσεις στο κινητό της κτηνιατρείο.

Αρχικά, το πρόγραμμα, το οποίο είναι μοναδικό σε αυτή τη μορφή στη Γερμανία, απευθυνόταν μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν αρκετά χρήματα για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης, επιτρέπεται πλέον να έρχονται και άτομα άνω των 40 ετών – αλλά θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά 15 ευρώ.

Το κόστος της θεραπείας χρηματοδοτείται μέσω δωρεών – σύμφωνα με την ένωση, 100.000 ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2021. Η πόλη της Βόννης υποστηρίζει το έργο στην επιλογή των τοποθεσιών και των επαφών με τα τοπικά δίκτυα, όπως εξηγεί εκπρόσωπος.

Όχι μόνο από τα ζώα, αλλά και από πολλούς ιδιοκτήτες η Wolf και η Gomez γνωρίζουν τώρα σχεδόν όλη την ιστορία της ζωής τους. “Συχνά μας ανοίγουν την καρδιά τους”, λέει η Wolf.

Μερικοί φέρνουν γλυκά ή δροσερά ποτά από ευγνωμοσύνη, προσθέτει. “Βοηθάμε τα ζώα, αλλά στην πραγματικότητα βοηθάμε τους ανθρώπους”, λέει η Gomez. “Γι’ αυτό αγαπώ αυτό που κάνω”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.