Γερμανία: Κυρώσεις για τους “κοπανατζήδες του εμβολιασμού”

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν προσέρχονται στα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, χωρίς να ακυρώνουν τα ραντεβού τους, αποτελεί εδώ και καιρό πηγή απογοήτευσης. Τώρα οι πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στους “κοπανατζήδες”. Αντιπολίτευση προέρχεται από τον ηγέτη του CDU Laschet.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τον Mario Czaja. Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Βερολίνου (DRK) είχε μοιραστεί την εμπειρία του ότι στα κέντρα εμβολιασμού του Βερολίνου, το πέντε έως δέκα τοις εκατό των ραντεβού δεν τηρούνται.

Κατά κανόνα, οι ενέσεις χορηγούνται μόνο όταν εμφανίζονται οι υποψήφιοι, προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη του εμβολίου. Το αίτημα του Czaja είναι να επιβάλονται πρόστιμα 25 έως 30 ευρώ για τους κοπανατζήδες του εμβολιασμού.

Lauterbach: “Δεν αποτελεί ασήμαντο αδίκημα”

Εν τω μεταξύ, ο Czaja βρίσκει υποστήριξη για αυτό από πολιτικούς – για παράδειγμα, από τον εμπειρογνώμονα του SPD για θέματα υγείας Karl Lauterbach, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι γνωρίζει ο ίδιος το πρόβλημα στο κέντρο εμβολιασμού στο Λεβερκούζεν. “Αυτά τα χαμένα ραντεβού σημαίνουν ότι εμβολιάζουμε πιο αργά από ό,τι θα μπορούσαμε και ότι πρέπει να πετάξουμε εμβόλια”. Αυτό δεν είναι “ασήμαντο αδίκημα”, δήλωσε ο Lauterbach στην εκπομπή Tagesthemen του ARD.

Ο αντιπρόεδρος της παράταξης Thorsten Frei δήλωσε το να μην εμφανίζονται οι πολίτες στα κανονισμένα ραντεβού εμβολιασμού δεν είναι μόνο απερίσκεπτο, αλλά και ένα προσβολή όλων εκείνων που περιμένουν ακόμη το εμβόλιο. “Όποιος δεν είναι καν σε θέση να σηκώσει το ακουστικό ή να ακυρώσει ένα ραντεβού με μερικά μόνο κλικ, θα πρέπει να πληρώσει τα έξοδα ακύρωσης που προκύπτουν”.

Laschet κατά του προστίμου

Ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης Armin Laschet απορρίπτει την ιδέα των προστίμων: “Η αλληλεγγύη δεν επιβάλλεται με κυρώσεις”, δήλωσε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Όποιος δεν μπορεί να τηρήσει το ραντεβού ή έχει ήδη λάβει μια δόση εμβολιασμού αλλού, θα πρέπει να παραχωρήσει τη σειρά του σε άλλους που επιθυμούν να εμβολιαστούν, στέλνοντας μήνυμα στο κέντρο εμβολιασμού, ζήτησε ο Laschet.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών, Andreas Gassen, εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του. “Τα πρόστιμα δεν προάγουν την αποδοχή”, δήλωσε.

Η εκπρόσωπος για την πολιτική υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Christine Aschenberg-Dugnus, δήλωσε ότι η απειλή προστίμων θα αποτρέψει τους ανθρώπους από τον εμβολιασμό. Το θέμα είναι περισσότερο να πείσουμε εκείνους που είναι ακόμη αναποφάσιστοι.

Η απροσεξία στον προγραμματισμό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα στο δρόμο προς την επιδιωκόμενη ανοσία της αγέλης, η οποία μπορεί πιθανώς να επιτευχθεί με ποσοστό εμβολιασμού άνω του 80%.

Πέρα από τους αρνητές του εμβολιασμού, επικρατεί επίσης δυσπιστία απέναντι σε ορισμένα εμβόλια, η οποία οδήγησε πρόσφατα στη σύσταση πολύ αποτελεσματικών διασταυρούμενων εμβολιασμών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Jens Spahn, πολλοί άνθρωποι προτίμησαν πρόσφατα να πάνε διακοπές παρά να προσέλθουν στο δεύτερο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.