Γερμανία: Λουκέτο σε υπερσύγχρονη βάση ηλεκτροπαραγωγής

Μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα κλείνει μετά από μόλις 6 χρόνια λειτουργίας.

Το Moorburg, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα στο Αμβούργο ετέθη οριστικά εκτός λειτουργίας χθες, Παρασκευή 9 Ιουλίου, μετά από έξι μόλις χρόνια ζωής.

Η Vattenfall, εταιρεία εκμετάλλευσης, είχε σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη συγκεκριμένη μονάδα από τα τέλη του 2020. Το Moorburg εθεωρείτο, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, το 2015, μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία.

Απετελείτο από δύο μονάδες με συνολική απόδοση 1.600 MW. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Αμβούργου, η εν λόγω ποσότητα ενέργειας καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ανάγκες ηλεκτρισμού της πόλης στο απόγειό τους

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο εν λόγω σταθμός παραγωγής ενέργειας επρόκειτο να σταματήσει να λειτουργεί το 2038.

Ωστόσο, η Vattenfall συμμετείχε σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας πέρυσι (στο πλαίσιο του νόμου που ψήφισε η Bundestag το 2020 με στόχο την κατάργηση της χρήσης άνθρακα).

Στον μειοδοτικό αυτό διαγωνισμό, τα συμβόλαια κέρδισαν οι εταιρείες που ζήτησαν τη χαμηλότερη αποζημίωση για την εκούσια διακοπή λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας με βάση την καύση άνθρακα.

Εκτός από τις δύο μονάδες του Moorburg, η Υπηρεσία έδωσε αποζημιώσεις και για το κλείσιμο άλλων δέκα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 4 GW. Δεν δημοσιεύθηκαν τα ποσά που δόθηκαν σε κάθε μειοδότρια εταιρεία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η γερμανική Tagesschau, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου ανακοίνωσε ότι στις εν λόγω εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας κατεβλήθησαν κατά μέσο όρο 66.000 ευρώ για κάθε MW που πρόκειται να απενεργοποιηθεί.

Συνεπώς. για το Moorburg, η αποζημίωση που έλαβε η Vattenfall κυμαίνεται, πιθανότατα, σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια, τη στιγμή που το κόστος κατασκευής του εργοστασίου είχε ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: energia.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.