Γερμανία: Τα μεγάλα έργα υποδομής δύσκολα μπορούν να σταματήσουν

Από 600 εκατομμύρια στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ – αυτή είναι η εκτόξευση του κόστους για την κατασκευή της δεύτερης κύριας γραμμής του S-Bahn στο Μόναχο.

Επιπλέον, υπάρχει μια καθυστέρηση ετών. Στάση του έργου; Αδιανόητο. Και υπάρχουν κυρίως πολιτικοί λόγοι γι’ αυτό.

Είτε πρόκειται για τη Στουτγάρδη 21, είτε για το αεροδρόμιο του Βερολίνου ή τώρα για τη δεύτερη κύρια γραμμή στο Μόναχο – αυτά τα μεγάλα έργα υποδομής έχουν εξαντλήσει χρόνο και χρήμα. Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι θέλουν να επιμείνουν στα έργα. Γιατί;

Η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών Jasmin Riedl από το Πανεπιστήμιο των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο βλέπει δύο λόγους για αυτό: την “εξάρτηση από την πορεία” και την έγκριση των ψηφοφόρων.

Το πρόβλημα της εξάρτησης στη Γερμανία

Υπενθυμίζεται ότι, όταν αποφασίστηκε η κατασκευή της δεύτερης γραμμής στο Μόναχο, είχε εκτιμηθεί κόστος περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, το κόστος αυτό εκτιμάται σε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ – και η κατασκευή πρόκειται να ολοκληρωθεί σχεδόν εννέα χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση και οι σιδηρόδρομοι θέλουν να επιμείνουν στο έργο. Σύμφωνα με την Riedl, οι πολιτικοί δυσκολεύονται να αλλάξουν μια απόφαση που έχουν ήδη πάρει. Ειδικά όταν η απόφαση ήταν δύσκολο να ληφθεί και είναι επίσης δαπανηρή.

Söder: “Δεν πρόκειται μόνο για το Μόναχο”

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Söder, δήλωσε στις 20 Ιουλίου στην εκπομπή του BR “jetzt red i”: “Χρειαζόμαστε αυτή τη δεύτερη κύρια γραμμή. Δεν πρόκειται μόνο για το Μόναχο – είναι το λιγότερο σημαντικό για το Μόναχο – αλλά για τη σύνδεση ολόκληρης της γύρω περιοχής. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό για τις επόμενες γενιές”.

Σημαντικά έργα: Συμβολικό για τους πολιτικούς

Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Jasmin Riedl, τα έργα αυτά αποτελούν στη συνέχεια ένα δείκτη, μια συμβολική απόδειξη της ικανότητας δράσης και της εξουσίας για το πολιτικό προσωπικό.

Και κυρίως για τους κυβερνώντες, λέει η Jasmin Riedl: “Γιατί παρατηρούμε ότι οι πολιτικοί είναι όλο και περισσότερο προσανατολισμένοι στους ψηφοφόρους.

Για το λόγο αυτό, λοιπόν, τέτοια συμβολικά έργα είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να ανακτηθούν”.

Ανησυχία για την εύνοια των ψηφοφόρων

Εάν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία υποστηρίζει το έργο, τότε είναι επίσης προβληματικό για την αντιπολίτευση να απαιτεί τη διακοπή του.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Florian von Brunn, εξηγεί: “Τα δύο τρίτα του συνόλου των επιβατών των περιφερειακών σιδηροδρόμων ταξιδεύουν με το δίκτυο S-Bahn του Μονάχου. Δεν βλέπω κάποια εναλλακτική λύση που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο ορατό μέλλον”.

Πράσινοι υπέρ άμεσης διακοπής

Μόνο οι Πράσινοι στο κοινοβούλιο του κρατιδίου ζητούν μια γρήγορη διακοπή, ανησυχώντας για την επέκταση των σιδηροδρόμων σε όλη τη Βαυαρία. Ήταν εξαρχής κατά της δεύτερης κύριας γραμμής, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τους ψηφοφόρους τους.

Η διακοπή δεν είναι αρκετή: η αναπλήρωση είναι απαραίτητη

Ο Γιόζεφ Βάλνερ από την Ένωση Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων της Βαυαρίας αναφέρει μια άλλη συμβολική πτυχή υπέρ της συνέχισης της κατασκευής:

“Ωστόσο, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι αν σταματήσετε το έργο, πρέπει να διασφαλίσετε τα μέτρα που έχουν ξεκινήσει ή να τα καταργήσετε”. Τα υφιστάμενα εργοτάξια θα πρέπει να τεθούν σε τέτοια κατάσταση, ώστε η πόλη του Μονάχου να μπορεί να συνεχίσει να ζει με αυτά.

Σημείο χωρίς επιστροφή;

Ένα δημοφιλές επιχείρημα των υποστηρικτών της κύριας γραμμής είναι: “Τώρα είμαστε έτοιμοι, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε”.

Τα έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας θα πρέπει επίσης να είναι δυνατά στο μέλλον. Το Βερολίνο χρειαζόταν ένα νέο αεροδρόμιο και το S-Bahn του Μονάχου έπρεπε να επεκταθεί. Το ερώτημα είναι πώς και με ποιο κόστος.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.