Γερμανία: Γεμίζει τη μεγαλύτερη αποθήκη φυσικού αερίου της Δ. Ευρώπης

Η Γερμανία άρχισε να γεμίζει την τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Rehden, η οποία εγκαταλείφθηκε από τη ρωσική Gazprom, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Βερολίνο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που θα φέρει η διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο διορισμένος από το κράτος επικεφαλής της εγκατάστασης, Έγκμπερντ Λέγκε, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ρωσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και τη Γερμανία ειδικότερα.

Ωστόσο, οι προμήθειες έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από τις δυτικές κυρώσεις σχετικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και την επικείμενη προθεσμία που έθεσε η Ρωσία για πληρωμές σε ρούβλια, την οποία οι περισσότεροι αγοραστές έχουν απορρίψει.

Η Gazprom τον περασμένο μήνα εγκατέλειψε τις δραστηριότητές της στην Gazprom Germania, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης στο Rehden, καθώς οι διπλωματικές σχέσεις επιδεινώθηκαν.

«Από σήμερα, εγχύονται μικροί όγκοι», δήλωσε στο Reuters ο Έγκμπερτ Λάεγκε και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε εντατικά για λύσεις για να διασφαλίσουμε ότι ήδη σύντομα θα μπορεί να ρέει πολύ περισσότερο αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης».

Το Rehden μπορεί να χωρέσει περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, αλλά έλαβε μόνο μικρές ποσότητες τον περασμένο χειμώνα.

Επί του παρόντος είναι γεμάτο μόλις κατά 0,6%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 36% για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι θα ελέγχει την Gazprom Germania μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και έχει το δικαίωμα να απομακρύνει στελέχη, να προσλάβει νέο προσωπικό και να πει στη διοίκηση πώς να προχωρήσει.

Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει τι θα συμβεί μετά από αυτήν την ημερομηνία.

«Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου Gazprom Germania», είπε ο Λέγκε, προσθέτοντας ότι είναι σε τακτική επαφή με το υπουργείο Οικονομίας, τη ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας και τους επιχειρηματικούς εταίρους του ομίλου.

«Όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία του Ομίλου Gazprom Germania για ασφαλή προμήθεια φυσικού αερίου.

Η εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών εταίρων μας είναι ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημά μας. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω και να ενισχύσω αυτήν την εμπιστοσύνη» κατέληξε.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.