Γερμανία: Σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% καλεί ο Habeck

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο – και γι’ αυτό καλεί όλους τους Γερμανούς να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) καλεί όλους τους Γερμανούς πολίτες να μειώσουν άμεσα την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%.

Για παράδειγμα, ο Habeck πρότεινε σε εφημερίδα του ομίλου “Funke” ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι το Πάσχα και να πάρουν ποδήλατα και τρένα.

Αυτές δεν είναι οι μόνες προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο συνεργάτης του Χάμπεκ, Κλάους Μίλερ, πρώην υπουργός των Πρασίνων και πρόσφατα επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, έχει περισσότερες προτάσεις για το πώς οι Γερμανοί πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν τη ζωή τους.

Για παράδειγμα, ο Müller πρότεινε την απαγόρευση της σάουνας, μιλώντας στην εφημερίδα “Zeit”.

Ο Müller επιθυμεί επίσης περιορισμούς για τα μεμονωμένα άτομα (π.χ. νέοι, συνταξιούχοι): Εάν η ενέργεια γίνει ακόμη πιο σπάνια, η πλήρης θέρμανση μεμονωμένων διαμερισμάτων με πολλά δωμάτια “δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση”.

Οι Γερμανοί πρέπει να ζεσταίνουν λιγότερο γενικά. Σύμφωνα με τον Müller, το πολύ 19 βαθμούς. Εξαιρέσεις: παιδικά δωμάτια, διαμερίσματα με ασθενείς και άτομα που χρήζουν φροντίδας.

Εκατομμύρια Γερμανοί θα πρέπει επίσης να αλλάξουν τις συνήθειές τους στο ντους. Ο Müller αμφιβάλλει για το αν είναι πραγματικά απαραίτητο να κάνετε ντους κάθε μέρα.

Οι Γερμανοί υποτίθεται ότι πρέπει να αλλάξουν τη ζωή τους επειδή η ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) γίνεται σπάνια και ακριβή.

Η συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων θα μπορούσε να φέρει ανακούφιση – αλλά ο Χάμπεκ το απορρίπτει αυτό!

Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του FDP Ράινχαρντ Χούμπεν είναι εξοργισμένος: “Δεν είναι δουλειά του κράτους να ωθεί τους ανθρώπους σε έναν γάμο ή σε ένα κοινό διαμέρισμα μόνο και μόνο για να εξοικονομήσουν ηλεκτρικό ρεύμα”.

Κάθε πολίτης θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει μόνος του, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του CDU σε θέματα ενέργειας Fabian Gramling στη BILD: “Το να λες στους ανθρώπους πόσο ζεστή πρέπει να είναι η κρεβατοκάμαρά τους ακούγεται σαν απελπισία”.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.