Γερμανία-Μελέτη: 43.000 διαμερίσματα λείπουν στο Μόναχο

Το κατασκευαστικό κόστος έχει φτάσει στα ύψη – αυτό μπορεί να παρατηρηθεί όχι μόνο στην κατασκευή της δεύτερης κύριας γραμμής, αλλά και γενικότερα. Αυτό έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά ενοικίασης και στέγασης του Μονάχου.

Η μελέτη δείχνει: Λείπουν τουλάχιστον 43.000 διαμερίσματα

Όπως δείχνει μελέτη της καναδικής εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων “Collier”, το πρόβλημα στο Μόναχο ήταν ήδη οξύ πριν από τις πολλές κρίσεις που μας απασχολούν σήμερα: 43.000 διαμερίσματα έλειπαν ήδη το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη, “με τα στοιχεία ολοκλήρωσης να μειώνονται ήδη εκείνη την εποχή”.

Επειδή τα επιτόκια και το κόστος κατασκευής έχουν εν τω μεταξύ αυξηθεί σημαντικά, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Η συνέπεια: αύξηση των ενοικίων “σε όλες τις τοποθεσίες”, επειδή η προσφορά γίνεται όλο και πιο σπάνια. Ωστόσο, αυτά θα έχουν “σταθεροποιητική επίδραση στις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο”, λέει ο Felix Kugler, Senior Director Residential Munich της Colliers.

Για τους θεσμικούς επενδυτές, δηλαδή τα πιστωτικά ιδρύματα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία ή τους κυβερνητικούς οργανισμούς, αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

Νέα τάση: ενοικίαση αντί για αγορά

Για τον μέσο ενοικιαστή, ωστόσο, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι πολλά νοικοκυριά που προηγουμένως ήθελαν να αγοράσουν ακίνητα εισέρχονται στην ενοικίαση.

Μια ομάδα “με μεγάλη αγοραστική δύναμη” που δίνει πρόσθετη ώθηση στη δυναμική της αγοράς, λέει ο Kugler. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona, δεν υπήρξε σχεδόν καμία εισροή, αλλά αυτό προφανώς αλλάζει.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.