Γερμανία Μέρκελ: Έρχεται το “εθνικό σχέδιο εμβολιασμού”

Η Μέρκελ ανανεώνει τη μεγάλη της υπόσχεση στη Γερμανία και εξακολουθεί να απογοητεύει πολλούς – έρχεται το “εθνικό σχέδιο εμβολιασμού”

Τι απέφερε η διάσκεψη κορυφής για τον εμβολιασμό; Ακόμα και μετά τη συνομιλία, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να σημειώνουν αργή πρόοδο. Ωστόσο, οι παραδόσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέχρι το καλοκαίρι.

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε προσκαλέσει χθες Δευτέρα σε σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές. Πολλοί συμμετέχοντες απογοητεύτηκαν.

Η καγκελάριος, εκπρόσωποι κρατιδίων, η φαρμακευτική βιομηχανία και η Επιτροπή της ΕΕ συσκέφθηκαν για περισσότερες από πέντε ώρες τη Δευτέρα.

Ποια τα αποτελέσματα και τι απέφερε η διάσκεψη κορυφής;

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την προσφορά της, ότι δηλαδή κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα εμβολιασμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, συγκεκριμένα μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου: “Μπορούμε να πούμε πως η δήλωσή μας, η προσφορά εμβολιασμού για κάθε πολίτη δηλαδή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ισχύει”.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιηθούν μόνο τα εμβόλια από τις Biontech / Pfizer, Moderna και Astrazeneca, τα οποία έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.

Αλλά υπάρχουν και ελπίδες για τις προγραμματισμένες εγκρίσεις από τις Curevac και Johnson & Johnson. “Εάν τα άλλα δύο εμβόλια εγκριθούν, φυσικά θα έχουμε μεγαλύτερο εύρος”, δήλωσε η Μέρκελ.

Οι παραδόσεις του εμβολίου στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά έως το καλοκαίρι. Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn (CDU) εκτιμά πως θα υπάρξουν “δύσκολες εβδομάδες έλλειψης” έως τον Απρίλιο.

Η Αριστερά, η FDP και οι Πράσινοι απογοητεύτηκαν με τα αποτελέσματα. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Anton Hofreiter, δήλωσε: “Αυτή η σύνοδος κορυφής αποκάλυψε τις αποτυχίες της κυβέρνησης”.

Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να συγκροτήσουν μια ειδική ομάδα για την προμήθεια εμβολίων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει “να αναλάβει τις επενδύσεις και να εκδώσει εγγύηση αγοράς για όλα τα εμβόλια”.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι θα εκπονηθεί “εθνικό σχέδιο εμβολιασμού”. Αυτό θα διευκολύνει επίσης την εκτίμηση των απαιτούμενων ποσοτήτων εμβολίου εκ των προτέρων.

Το διοικητικό συμβούλιο του Γερμανικού Ιδρύματος για την Προστασία των Ασθενών δήλωσε ωστόσο ότι η διάσκεψη απλά απέδειξε ότι δεν υπάρχει δέσμευση του κράτους σε τίποτα.

Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία δεν θα βγει από την πανδημία, δήλωσε στις εφημερίδες της ομάδας μέσων Funke. Οι ενώσεις όπως η μεσαίου μεγέθους επιχειρηματική ένωση BVMV έμειναν επίσης δυσαρεστημένες.

Σε περισσότερα ήλπιζαν οι εκπρόσωποι των κρατιδίων

Εκπρόσωποι των ομοσπονδιακών κρατιδίων ήλπιζαν να επιτευχθούν περισσότερα. Η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Μανουέλα Σβέσιγκ (SPD), δήλωσε: “Για μένα, οι Επίτροποι της ΕΕ δεν κατάφεραν να εξηγήσουν με πειστικό τρόπο γιατί δεν έγιναν άλλες παραγγελίες, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες”.

Η Μέρκελ πρόσθεσε: “Η εξέλιξη ήταν πιο αργή σε ορισμένα σημεία, αυτό είναι σωστό. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν επίσης κάποιοι λόγοι που έγινε αυτό”.

Ο επικεφαλής της Biontech, Ugur Sahin, είπε στο ARD Tagesthemen ότι οι κατασκευαστές βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. “Εμείς οι ίδιοι εξαρτόμαστε από τους προμηθευτές που μας προμηθεύουν υλικά”, εξήγησε.

Για το μέλλον, εκτός από ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού με συνεχείς ενημερώσεις, θα παρουσιαστεί μια “επισκόπηση των δυνατοτήτων και των αναγκών για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στη Γερμανία”.

Αυτό γίνεται για να συζητηθεί το πώς μπορούν να παρέχονται πρόσθετα εμβόλια. Σε μια επόμενη συνάντηση μεταξύ της καγκελαρίου και των αρχηγών των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων, θα διασαφηνιστούν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την αποδοχή, τη διανομή και την ιεράρχηση του πληθυσμού.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GEland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.