Γερμανία: Μετά τους γιατρούς, οι φαρμακοποιοί απειλούν με απεργία

Αφού οι γιατροί ανέλαβαν ήδη δράση κατά της πολιτικής λιτότητας του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Karl Lauterbach, τώρα και τα φαρμακεία αντιστέκονται. Σήμερα, θέλουν να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές, τουλάχιστον εν μέρει.

Σήμερα, Τετάρτη, η Μπούντεσταγκ θα συζητήσει για άλλη μια φορά τη μελλοντική χρηματοδότηση των ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας το επόμενο έτος.

Λείπουν δισεκατομμύρια και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας θέλει να τα δημιουργήσει μέσω πολυάριθμων μέτρων περικοπής δαπανών. Από τη μία πλευρά, αυτό θα πλήξει τους συνεισφέροντες, τις κλινικές, τους γιατρούς, αλλά και τους φαρμακοποιούς.

Ο Lauterbach θέλει να προωθήσει την εξοικονόμηση πόρων

GKV-FinStG είναι η συντομογραφία του νόμου για τη σταθεροποίηση των οικονομικών της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας.

Αυτό συζητείται έντονα αυτή τη στιγμή, όπως συμβαίνει πάντα όταν πρόκειται για περικοπές ή αυξήσεις των εισφορών. Οι βαυαροί ιδιώτες γιατροί έχουν ήδη καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά τους κλείνοντας τα ιατρεία τους.

Οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στην αύξηση των εκπτώσεων για την ασφάλιση υγείας

Τώρα ακολουθούν και οι φαρμακοποιοί. Υπερασπίζονται τους εαυτούς τους έναντι της σχεδιαζόμενης αύξησης της έκπτωσης για την ασφάλιση υγείας.

Πρέπει να καταβάλλεται στο ταμείο υγείας για κάθε συνταγογραφούμενο φάρμακο. Η αύξηση θα σήμαινε μείωση των αμοιβών για τα φαρμακεία.

Έτσι, τα φαρμακεία πρόκειται να συνεισφέρουν 170 εκατομμύρια ευρώ στο πακέτο εξοικονόμησης του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Karl Lauterbach (SPD).

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η αύξηση των ενοικίων, ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους προσωπικού προκαλούν ήδη “τεράστια προβλήματα” στα φαρμακεία, δήλωσε η Gabriele Regina Overwiening, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Ταυτόχρονα, τα τέλη δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο όριο. Ο “θάνατος” των φαρμακείων δεν μπορούσε πλέον να σταματήσει.

Οι φαρμακοποιοί (εν μέρει) δεν θέλουν να ανοίξουν

Την Τετάρτη, η Bundestag θα συζητήσει για τελευταία φορά τον νόμο περί χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης SHI. Την ημέρα αυτή, οι φαρμακοποιοί σε όλη τη Γερμανία θέλουν επίσης να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και να κλείσουν μερικώς ή εντελώς.

Ενώ εξετάζεται μια “πιο στοχευμένη εναλλακτική λύση” για τη νέα ρύθμιση των ασθενών για τους ιατρούς που ασκούν ιδιωτικό ιατρείο, η πρόταση για τα μέτρα λιτότητας για τους φαρμακοποιούς βρίσκεται στο τραπέζι.

Τα φαρμακεία θα είχαν δημιουργήσει πολυάριθμες προσφορές κατά την περίοδο Corona και θα εκπλήρωναν ειδικά καθήκοντα. Η αύξηση της έκπτωσης για τα φάρμακα είναι ένα “χαστούκι”, λένε οι ενώσεις.

Οι συνθήκες του οικονομικού πλαισίου για τα φαρμακεία έχουν ήδη επιδεινωθεί, γεγονός που φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία για το κλείσιμο των φαρμακείων.

Το 2010, υπήρχαν 3.430 φαρμακεία στη Βαυαρία, αλλά μέχρι το 2021, ο αριθμός τους θα έχει μειωθεί σε περίπου 2.970, σύμφωνα με το Βαυαρικό Φαρμακευτικό Επιμελητήριο.

Έκπτωση μετρητών: Αυτό είναι το ζητούμενο

Τα φαρμακεία πρέπει να καταβάλλουν έκπτωση στο υποχρεωτικό ταμείο ασφάλισης υγείας για κάθε συνταγογραφούμενο φάρμακο. Μέχρι τώρα, αυτό ήταν 1,77 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργικού συμβουλίου, το ποσό αυτό πρόκειται να αυξηθεί σε δύο ευρώ. “Αυτό αντιστοιχεί σε επιβάρυνση των 18.000 φαρμακείων ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ καθαρά ετησίως”, εξηγεί ο Γερμανικός Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ένα μέσο φαρμακείο θα χάσει περίπου 6.500 ευρώ κέρδος ως αποτέλεσμα.

Απεργίες φαρμακείων ανακοινώθηκαν σε τέσσερα ομοσπονδιακά κράτη

Οι επαγγελματικές οργανώσεις των φαρμακοποιών στο Σάαρλαντ, το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, το Αμβούργο και το Μπράντμπουργκ κάλεσαν τα μέλη τους να κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Δεν είναι σαφές αν θα συμμετάσχουν και τα βαυαρικά φαρμακεία. Λέγεται ότι η επέκταση σε άλλα ομόσπονδα κράτη είναι πολύ πιθανή. Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν μεμονωμένοι ιδιοκτήτες που είχαν ήδη κλείσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη Σαξονία.

Η Interessensgemeinschaft Medizin, IG Med, ξεκίνησε την πρωτοβουλία “Protest Card Medicine”. Πολλά φαρμακεία, γιατροί και θεραπευτές από τη Βαυαρία έχουν ήδη συμμετάσχει στο κάλεσμα. Θέλουν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους έναντι “περαιτέρω περικοπών” στο σύστημα υγείας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.