Γερμανία – Μετάλλαξη Δέλτα: Τι σημαίνει για τα παιδιά και εφήβους;

Παρά τα χαμηλά ποσοστά επίπτωσης, η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα στη Γερμανία. Πόσο επικίνδυνη είναι για τα παιδιά και τους εφήβους;

Η μετάλλαξη Άλφα του κορωνοϊού Sars-CoV-2 εξακολουθεί να κυριαρχεί στη Γερμανία, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα. Το ποσοστό της σε τυχαίο δείγμα την εβδομάδα από τις 7 έως τις 13 Ιουνίου ήταν σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη εβδομάδα και ανήλθε σε 15,1%.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα. Φαίνεται επίσης να προκαλεί συχνότερα σοβαρές πορείες της νόσου Covid-19. Η μόλυνση με την μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε νοσηλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο φορές συχνότερα από τη μόλυνση με την μετάλλαξη Άλφα.

Οι πάσχοντες που μολύνθηκαν με την μετάλλαξη Δέλτα ανέφεραν συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με κρυολόγημα, όπως πονοκέφαλο, καταρροή, ξηρό λαιμό. Ωστόσο, οι νεότεροι άνθρωποι που μολύνονται τώρα έχουν συχνότερα διαφορετικά συμπτώματα.

Τα παιδιά μολύνονται συχνότερα με την μετάλλαξη Δέλτα

Μια μελέτη από τη Σκωτία έδειξε ότι τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από το μέσο όρο να μολυνθούν από την μετάλλαξη Δέλτα σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου. Επομένως, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι προφανώς εξίσου ευαίσθητα στην μετάλλαξη Δέλτα όπως και οι ενήλικες.

Όπως και με τις προηγούμενες μεταλλάξεις, τα παιδιά και οι έφηβοι χωρίς προηγούμενη ασθένεια έχουν εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου Covid-19. Ακόμη και αν η μετάλλαξη Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, αυτός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.

Κίνδυνος υψηλών ποσοστών μόλυνσης μεταξύ των ανεμβολίαστων

Τίποτα δεν είναι ακόμη γνωστό για τα μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη μόλυνση (long-covid). Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα παιδιά και τους εφήβους με άλλους τρόπους.

Είναι πιο μεταδοτική, οπότε το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων στον πληθυσμό πρέπει να είναι υψηλότερο από ό,τι για τις μεταλλάξεις που έχουν εξαπλωθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να σταματήσει η πανδημία.

Λίγα παιδιά εμβολιάζονται, ωστόσο, και αυτό θα συμβεί πιθανότατα και το φθινόπωρο. Τότε η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα ανάμεσά τους και ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη.

Λίγο αργότερα, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών με Covid 19 που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη θα αυξηθεί και πάλι. Όχι μόνο μεταξύ των νέων με κάποιον παράγοντα κινδύνου (τον οποίο μπορεί να μην γνωρίζουν καν), αλλά και μεταξύ των ενηλίκων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί μέχρι τότε ή για τους οποίους η προστασία από το εμβόλιο είναι ανεπαρκής.

Ένας τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση μεταξύ των παιδιών θα ήταν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς. Οι μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στη Γερμανία προστατεύουν επίσης καλά από την μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο μετά τη δεύτερη δόση.

Εάν ο αριθμός των λοιμώξεων αυξηθεί εκ νέου το φθινόπωρο σε τέτοιο βαθμό ώστε να πρέπει να μιλήσουμε για “τέταρτο κύμα”, ίσως χρειαστεί και πάλι να ληφθούν μέτρα κατά της εξάπλωσης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκ περιτροπής ή εξ αποστάσεως διδασκαλία στα σχολεία.

Επομένως, η χρήση μάσκας και τα τεστ αντιγόνων θα είναι πιθανότατα μέρος της καθημερινής σχολικής ζωής για αρκετό καιρό ακόμη.

Παρεμπιπτόντως, για την ανίχνευση μόλυνσης ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα του Sars-CoV-2, δεν αρκεί μια εξέταση αντιγόνων. Για την ανίχνευση μιας μετάλλαξης ενός ιού, το γενετικό υλικό του ιού ή μέρος αυτού πρέπει να ανιχνευθεί σε εργαστήριο.

Γερμανία – Μετάλλαξη Δέλτα

Πηγή: br.de

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.