Τι μέτρα λαμβάνει η Γερμανία για βελτίωση της ταχύτητας του διαδικτύου

Η Γερμανία είναι γνωστή για την υστέρησή της όσον αφορά την ταχύτητα του διαδικτύου, την κάλυψη και την υιοθέτηση των ψηφιακών αλλαγών. Όμως η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Ακολουθεί μια ματιά στο τι συμβαίνει.

Όποιος έχει βρεθεί στη Γερμανία θα έχει πιθανότατα αντιμετωπίσει προβλήματα με το wifi, είτε πρόκειται για αργή σύνδεση είτε για πλήρη απουσία της.

Η χώρα είναι επίσης γνωστή για την αργή υιοθέτηση της μετάβασης της γραφειοκρατίας σε ψηφιακή μορφή, με ορισμένες υπηρεσίες να απαιτούν ακόμη και συσκευές φαξ κατά καιρούς.

Και εδώ και χρόνια, οι άνθρωποι ονειρεύονται να μπορούν να έχουν έναν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα ομαδοποιεί όλα τα αποτελέσματα από εξετάσεις και ιατρικές πράξεις και θα διευκολύνει τη διαβίβασή τους στους γιατρούς με ένα μόνο κλικ.

Η ψηφιακή στρατηγική της Γερμανίας, που προωθείται από την κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στην Μπούντεσταγκ την Πέμπτη.

Ποια είναι τα σχέδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Γερμανίας;

Μέχρι το 2025, τουλάχιστον τα μισά νοικοκυριά στη Γερμανία θα πρέπει να έχουν σύνδεση οπτικών ινών και μέχρι το 2026 θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη χωρίς παρεμβολές για τα smartphones σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σχέδια.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο – η επέκταση συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό και αποτελεί μέρος της στρατηγικής gigabit, η οποία συζητείται επίσης στη Bundestag.

Περιλαμβάνει πράγματα όπως νέες τεχνικές τοποθέτησης, οι οποίες θα επιτρέψουν την πολύ ταχύτερη επέκταση, δήλωσε ο Maik Außendorf, επικεφαλής των ψηφιακών υποθέσεων του κόμματος των Πρασίνων, στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Tagesschau.

Μέχρι το 2030, ολόκληρη η χώρα θα πρέπει να διαθέτει γραμμές οπτικών ινών.

Η Nadine Schön, εκπρόσωπος ψηφιακής πολιτικής της αντιπολίτευσης CDU/CSU, λέει ότι η Γερμανία πρέπει να γίνει μια χώρα λιγότερο προσανατολισμένη στη χαρτούρα.

“Οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη, και όταν τους ρωτάς γιατί, λένε – “το κράτος μας απαλλάσσει από όλη τη γραφειοκρατία””, δήλωσε η ίδια στην Tagesschau.

“Μπορούν να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση στο κινητό τους τηλέφωνο μέσα σε οκτώ λεπτά- μπορούν να κάνουν τα πάντα ψηφιακά”.

Η ψηφιακή στρατηγική αναπαριστά έναν πρακτικό, νέο κόσμο που πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία επιθυμούν εδώ και πολύ καιρό.

Για παράδειγμα, χάρη στις ρυθμίσεις ψηφιακών ταυτοτήτων, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πιστοποιούν τον εαυτό τους σε μια δημόσια αρχή από το σπίτι τους.

Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για νέα εγγραφή (Anmeldung) μετά τη μετακόμισή τους ή να πάρουν νέα άδεια στάθμευσης από τον καναπέ τους.

Οι εταιρείες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λάμβαναν καλύτερη υποστήριξη για την απλούστευση των συχνά χρονοβόρων διαδικασιών με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όμως τόσο ο Schön (CDU/CSU) όσο και ο Außendorf (Πράσινοι), οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Ψηφιακών Υποθέσεων της Bundestag, δεν είναι ακόμη ικανοποιημένοι με τη στρατηγική.

Οι συντηρητικοί εισάγουν δική τους πρόταση στη συζήτηση και πιέζουν για ακόμη καλύτερη υποστήριξη των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Außendorf, από την άλλη πλευρά, ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη καθορισμένος ψηφιακός προϋπολογισμός, παρόλο που αυτός προβλέπεται στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Κατά την άποψή του, αυτό είναι ένα σημείο-κλειδί για τη στοχευμένη προώθηση σημαντικών έργων πληροφορικής.

Η βιωσιμότητα αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για τον Außendorf όσον αφορά την ψηφιακή στρατηγική.

Ενδιαφέρεται για αντισυμβατικές ιδέες, αναφέροντας το παράδειγμα ενός θερμοκηπίου στην οροφή ενός κέντρου δεδομένων στο Βόρειο Φρίσλαντ, το οποίο χρησιμοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα από μια φάρμα διακομιστών.

“Τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν τεράστια ποσότητα ενέργειας και ένα μεγάλο μέρος της πηγαίνει στο περιβάλλον ως απορριπτόμενη θερμότητα”, λέει.

“Αυτή η απορριπτόμενη θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με τη σύνδεσή της με τοπικά και τηλεθερμικά δίκτυα ή για τη θέρμανση θερμοκηπίων”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.