Γερμανία: Μια πλαστογραφία αρκεί για να ακυρώσει όλα τα πιστοποιητικά

Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να προσέλθουν σε φαρμακεία πελάτες των οποίων το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει κηρυχθεί άκυρο από την εφαρμογή Corona Warn-Αpp (CWA).

Ο λόγος είναι ότι η τελευταία έκδοση της εφαρμογής ανιχνεύει αν το πιστοποιητικό εκδόθηκε από φαρμακείο που εξέδωσε κάποια στιγμή στο παρελθόν ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Εάν αυτό έχει συμβεί, αυτομάτως όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από αυτό το φαρμακείο κηρύσσονται άκυρα – ακόμη και αν αυτά είναι γνήσια.

Η εφαρμογή προειδοποίησης έχει αποκτήσει μια νέα λειτουργία: Ένα λεγόμενο hotfix καθιστά πλέον δυνατή την ανάκληση και την κήρυξη της ακυρότητας των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται από ορισμένα φαρμακεία στη Γερμανία.

Αυτή είναι η αντίδραση της ομάδας που αποτελείται από το Ινστιτούτο Robert Koch, την Deutsche Telekom και τη SAP στο γεγονός ότι κατά καιρούς εκδίδονται από τα φαρμακεία πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού – συνήθως λόγω της προσκόμισης μιας πλαστογραφημένης κάρτας εμβολιασμού.

“Με το hotfix 2.13.3 (Android) ή 2.13.2 (iOS), η εφαρμογή μπορεί να ελέγξει το αναγνωριστικό πιστοποιητικού όλων των πιστοποιητικών και να ελέγξει αν το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί από ένα αντίστοιχο φαρμακείο”, αναφέρει ο ιστότοπος του CWA.

Ως εκ τούτου, η ομάδα συνιστά σε όλους τους χρήστες να ενημερώσουν την έκδοση 2.13.3 (Android) ή 2.13.2 (iOS).

Η εφαρμογή CovPassCheck δεν μπορεί να ξεγελαστεί

Τα πιστοποιητικά ελέγχονται μόνο στα smartphones των ίδιων των χρηστών. Κατά τον έλεγχο με την εφαρμογή CovPassCheck, ένα ανακληθέν πιστοποιητικό εμφανίζεται ως άκυρο.

Αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς;

Μόνο το smartphone του χρήστη αναγνωρίζει την πλαστογραφία; Τότε θα ήταν πιθανό, για παράδειγμα, οι κάτοχοι ενός πλαστού πιστοποιητικού να προσκομίζουν απλώς την έντυπη εκτύπωση ή να μην προβαίνουν στη συνιστώμενη ενημέρωση.

Αλλά αυτό δεν ισχύει. Κατόπιν αιτήματος, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) μας ενημερώνει ότι τόσο το έντυπο πιστοποιητικό της ΕΕ όσο και η ψηφιακή έκδοση με την εφαρμογή CovPassCheck εμφανίζονται ως άκυρα.

“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αντίστοιχο αναγνωριστικό του φαρμακείου έχει μπλοκαριστεί και συνεπώς όλα τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί με αυτό το αναγνωριστικό έχουν επίσης μπλοκαριστεί”, αναφέρει.

Το ίδιο ισχύει και για την αποτυχία ενημέρωσης: “Εάν ο κάτοχος δεν ενημερώσει, το πιστοποιητικό του δεν θα μπλοκαριστεί στο CWA, αλλά θα εξακολουθεί να εμφανίζεται ως άκυρο από την εφαρμογή CovPassCheck. Αυτό οφείλεται σε τεχνικές βελτιώσεις που φορτώνονται μόνο με τη βοήθεια της ενημέρωσης.”

Ακόμα και η μετάβαση στην εφαρμογή CovPass δεν είναι τρόπος να περάσουν οι παραχαράκτες: “Όσον αφορά τη λειτουργικότητα του πιστοποιητικού που επηρεάζεται από το εκάστοτε φαρμακείο, το CovPass και το CWA συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο”, αναφέρει το RKI.

Επηρεάζονται επίσης έγκυρα και γνήσια πιστοποιητικά στη Γερμανία

Το πρόβλημα με το όλο θέμα, ωστόσο, είναι ότι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της CWA, επηρεάζονται όλοι οι χρήστες “που έχουν λάβει πιστοποιητικό από το εν λόγω φαρμακείο, ακόμη και αν το πιστοποιητικό τους είναι έγκυρο και γνήσιο”.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα γνήσια πιστοποιητικά που εκδίδονται από αυτό το συγκεκριμένο φαρμακείο είναι επίσης άκυρα.

Οι χρήστες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εκδώσουν ένα νέο ψηφιακό πιστοποιητικό. “Θα πρέπει να έχουν μαζί τους το κίτρινο βιβλιάριο εμβολιασμού και μια ταυτότητα”, συνιστά η ιστοσελίδα. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν στο CWA με μήνυμα.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.