Γερμανία: Μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Δραματικοί τόνοι χθες από την Άγκελα Μέρκελ για την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στη Γερμανία, αλλά και από τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος προειδοποίησε μάλιστα ότι οι Γερμανοί ή θα εμβολιαστούν ή θα αναρρώσουν ή θα πεθάνουν μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Σχολιαστές του γερμανικού Τύπου αναρωτιούνται γιατί αυτή η προειδοποίηση τώρα.

Η Hannoverische Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι είναι “κυνισμός όταν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας κάνει τέτοιες δηλώσεις.

Και είναι κυρίως κυνικό γιατί μόλις πριν από 4 εβδομάδες υποστήριζε την άποψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βγει από την κατάσταση πανδημίας εθνικής εμβέλειας …

Στις 9 Δεκεμβρίου είναι η επόμενη συνάντηση, της ή του καγκελαρίου με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς για να εξετάσουν τα χαλαρά μέτρα κατά του κορωνοϊού χωρίς την δυνατότητα ενός λοκντάουν.

Και είναι πολύ πιθανό να τα αντιστρέψουν και να αποφασίσουν τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού”.

Η αριστερή εφημερίδα TAZ του Βερολίνου καλεί μάλιστα τον Γενς Σπαν γι αυτόν ακριβώς τον λόγο να παραιτηθεί.

“Με την δήλωση ότι η Γερμανία μπορεί να βγει από την επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας απέδειξε ότι του αξίζει ο τίτλος του δασκάλου των εσφαλμένων εκτιμήσεων …

Όποιος δεν μπορεί να διακρίνει διαβάζοντας τα νούμερα, ότι η χώρα βρίσκεται σε επιδημιολογική κατάσταση ανάγκης σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει να κοιτάξει για άλλη δουλειά που να μην έχει να κάνει με την πολιτική υγείας”.

“Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προστατεύει τις ελευθερίες”

Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο δρόμος προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι πλέον χωρίς επιστροφή.

Υπάρχουν πολλές δηλώσεις υπέρ αλλά και κατά με το επιχείρημα ότι βάσει του γερμανικού συντάγματος τέτοια υποχρεωτικότητα παραβιάζει το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ατομική ελευθερία.

Σε αυτούς απαντούν με άρθρο τους στην Frankfurter Allgemeine Zeitung οι πρωθυπουργοί της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ζέντερ και Κρέτσμαν, ο πρώτος από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και ο δεύτερος από το κόμμα των Πρασίνων.

“Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες, αντίθετα αποτελεί προϋπόθεση να ανακτήσουμε τις ελευθερίες μας” σημειώνουν οι δύο πρωθυπουργοί.

“Γιατί το Σύνταγμά μας δεν προστατεύει μόνο από την ελευθερία της αυθαιρεσίας, αλλά ακολουθεί την αρχή της ελευθερίας μέσα σε πλαίσια ευθύνης.

Μας υποχρεώνει να σταθμίζουμε τις ελευθέριες όλων των ενδιαφερομένων και σε αυτή τη βάση να λαμβάνουμε αποφάσεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξισορρόπησης (ελευθεριών) καλεί στο αίτημα για μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού, αφού με τα ηπιότερα μέσα δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε.

Πρόκειται για ένα καθήκον που δεν αποτελεί έκφραση εξαναγκασμού αλλά μιας ελευθερίας που οδηγεί σε αυτό που ο καθένας θα πρέπει να κάνει.

Από σεβασμό στις ορθολογικά βασισμένες και οικονομικά τεκμηριωμένες αρχές. Οι δημοκρατικές μας διαδικασίες αποτελούν την εγγύηση”.

Οι δύο πρωθυπουργοί απαντούν όμως και στο ερώτημα, εάν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επενεργεί πολωτικά σε μια κοινωνία. “Όχι” απαντούν.

“Ο κοινωνικός ιστός δεν απειλείται να διαρραγεί, εάν το κράτος πάρει την κατάσταση στα χέρια του και επιβάλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Αλλά απειλείται να διαρραγεί, όταν (το κράτος) άγεται και φέρεται από τις καταστάσεις.

Για να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή, θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει δημοκρατικά τη σύγκρουση και να την αφαιρέσει από την κοινωνία.

Αυτός είναι ο λόγος που ενδεχόμενος υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα μας επιβάρυνε, αλλά θα μας ανακούφιζε”.

Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.