Η Γερμανία θα μπορούσε να πληρώσει τον λογαριασμό σας!

Η Γερμανία θα μπορούσε να πληρώσει τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου για τους πελάτες φυσικού αερίου για να βοηθήσει με την αύξηση του κόστους

Μια επιτροπή που συστάθηκε για να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου της Γερμανίας για την ανακούφιση των καταναλωτών από την αλματώδη αύξηση των τιμών, πρότεινε ένα σταδιακό μοντέλο που περιλαμβάνει την κάλυψη μιας μηνιαίας πληρωμής και το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας.

Η κυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάστηκε τις προτάσεις της σχετικά με το Gaspreisdeckel (ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου) κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας συζήτησης διάρκειας 35 ωρών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Προτείνουν μια λύση σε δύο στάδια για την ανακούφιση των πελατών φυσικού αερίου στη Γερμανία που παλεύουν με την εκτόξευση των τιμών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε τη Δευτέρα ο γερμανικός ιστότοπος Spiegel.

Τα σχέδια λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει εφάπαξ πληρωμή στο ύψος του μηνιαίου λογαριασμού φέτος, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπονται επιδοτούμενες τιμές για ιδιώτες πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κράτος θα αναλάβει “την αντίστοιχη προκαταβολή” όλων των πελατών φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης σε ένα πρώτο βήμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα παραιτηθούν από την είσπραξη της πληρωμής του λογαριασμού και θα τους επιστραφεί το ποσό αυτό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έως την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το φυσικό αέριο και τη θερμότητα.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο στόχος είναι να “αντισταθμιστούν εν μέρει” οι υψηλές πληρωμές χρέωσης που αναμένονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει ουσιαστικά τις συμβατικές υποχρεώσεις από τα συμβόλαια φυσικού αερίου των πελατών για έναν μήνα.

Στο δεύτερο στάδιο, θα εισαχθεί ένα λεγόμενο μοντέλο αντιστάθμισης που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Σύμφωνα με αυτό, μέρος του λογαριασμού φυσικού αερίου θα πληρώνεται σε επιδοτούμενη τιμή, ενώ το υπόλοιπο θα πληρώνεται στην υψηλότερη τιμή του φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προτείνει μια σταθερή τιμή 12 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, με το 80% της κατανάλωσης φυσικού αερίου να επιδοτείται. Το υπόλοιπο 20 τοις εκατό θα πρέπει στη συνέχεια να καταβάλλεται σύμφωνα με την τιμή της αγοράς.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για ένα πρόσθετο ταμείο αντιμετώπισης δυσκολιών για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Για τη βιομηχανία, προβλέπεται από τον Ιανουάριο ποσόστωση 70% των κιλοβατώρων σε σταθερή τιμή 7 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Το πακέτο για τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες φυσικού αερίου θα ισχύει μέχρι την άνοιξη του 2024.

Το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου αποτελεί κεντρικό στοιχείο της τελευταίας δέσμης μέτρων της γερμανικής κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι η Γερμανία προχωρά μόνη της με το ανώτατο όριο.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα μέλη της Επιτροπής ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλα απρόσμενα κέρδη για τις εταιρείες διανομής κατά την αντιστάθμιση του ανώτατου ορίου των κιλοβατώρων.

Και στην περίπτωση των ενισχύσεων προς τη βιομηχανία, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δήλωσε η Επιτροπή. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτά τα δύο σημεία, προέτρεψαν οι εμπειρογνώμονες.

Η 21μελής επιτροπή φυσικού αερίου συνεδρίασε ουσιαστικά τρεις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό το Σαββατοκύριακο, τα μέλη, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της βιομηχανίας, της οικονομίας, ομάδων προστασίας των καταναλωτών και συνδικάτων, συναντήθηκαν στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας.

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς το πρωί της Δευτέρας.

“Μετά από περίπου 35 ώρες διαβουλεύσεων, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το φυσικό αέριο και τη θερμότητα, η οποία διορίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, ολοκλήρωσε με επιτυχία την κλειστή συνεδρίασή της”, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η εκπρόσωπος του υπουργού Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), ο οποίος είχε διορίσει την επιτροπή.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.