Γερμανία: Μυστικό έγγραφο αποκαλύπτει το ποσό – αλλά και μία παγίδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει να δώσει βοήθεια ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες στην περιοχή του Άιφελ, καθώς και σε άλλα μέρη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε εμφανώς σκεπτική κατά την επίσκεψή της στην περιοχή καταστροφής από τις πλημμύρες. Μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιο καγκελάριο του CDU Armin Laschet, η (ακόμα) επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισκέφθηκε την Τρίτη το πλημμυρισμένο Bad Münstereifel και πήρε μια εικόνα των ζημιών που προκάλεσε η τελευταία καταιγίδα στη Γερμανία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει έκτακτη βοήθεια

“Θα καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου πρόκειται για οικονομική βοήθεια. Και ο στόχος εδώ είναι η εκταμίευση της βοήθειας έκτακτης ανάγκης με μη γραφειοκρατικό τρόπο.

Μαζί με το κρατίδιο, το οποίο θα αποφασίσει την Πέμπτη. Αυτό μου είπε ο πρωθυπουργός”, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε δημόσια συγκέντρωση στη μικρή πόλη με περίπου 18.000 κατοίκους.

Η καγκελάριος συνέχισε να εξηγεί στους διασώστες και τους εκπροσώπους των δήμων: “Και στη συνέχεια, μαζί με εσάς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα φτάσουν γρήγορα στους ανθρώπους.

Που δεν τους έχει απομείνει τίποτε άλλο εκτός από αυτό που φορούν και που ως εκ τούτου εξαρτώνται από τη στήριξη”. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η 67χρονη κοίταξε επανειλημμένα προς τον αρχηγό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, συνάδελφο του κόμματος και επικεφαλής του CDU Laschet.

Ο Erft ρέει μέσα από το Bad Münstereifel, το οποίο είχε μετατραπεί σε ορμητικό ποτάμι κατά τη διάρκεια της καταστροφής από τις πλημμύρες και είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές και καταστροφές.

Αλλά: Πόσα χρήματα θέλει να καταβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες δήμους, κοινότητες και πόλεις του Άιφελ και άλλων περιοχών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου; Πόσα χρήματα θα βοηθήσουν προς το παρόν;

Η Μέρκελ θέλει τα ομόσπονδα κρατίδια να συμμετάσχουν στη βοήθεια

Η Bild αναφέρει ένα σχέδιο απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Σύμφωνα με το σχέδιο, 400 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να αποδεσμευτούν για έκτακτη βοήθεια λόγω των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Η τελική απόφαση σχετικά με την έκτακτη βοήθεια εξακολουθεί να συζητείται. Στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων για να συζητήσουν την κοινή ανοικοδόμηση. Και πόσο τελικά θα κοστίσει όλο αυτό.

Υπάρχει όμως μια μικρή παγίδα

Σύμφωνα με την Bild, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων των κρατιδίων στη χρηματοδότηση. Το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου έχει ήδη αποφασίσει να καταβάλει έως και 3.500 ευρώ ως έκτακτη βοήθεια ανά πληγέν νοικοκυριό από τα δικά του ταμεία.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η ανοικοδόμηση θα πάρει χρόνο. Γέφυρες, ράγες, δρόμοι: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ζημιές ύψους τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στις υποδομές των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Πηγή: www.merkur.de

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.