Γερμανία: Να επανέλθουν οι παλιές καλές σειρήνες

Οι σειρήνες που δεν ήχησαν προκάλεσαν εκατοντάδες θύματα – Πάνω από 160 οι νεκροί στη Γερμανία από τις φονικές πλημμύρες

«Οι σειρήνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προειδοποίηση για καταστροφές. Απαιτείται ένας συνδυασμός προειδοποιήσεων από διαφορετικές μεθόδους. Οι αμιγώς ψηφιακές προειδοποιήσεις δεν είναι ο σωστός τρόπος προειδοποίησης. Και γι ‘αυτό θέλουμε να επιστρέψουμε στις παλιές καλές σειρήνες», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής Καταστροφών, Άρμιν Σούστερ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, οι σειρήνες πρέπει να επανεγκατασταθούν στα σωστά σημεία σε συνεργασία με τα ομοσπονδιακά κρατίδια. Τα 90 εκατομμύρια δεν θα είναι αρκετά όμως για κάτι τέτοιο, γι αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Γρήγορα δεν μπορεί να γίνει, αφού πρόκειται για ένα έργο που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», πρόσθεσε ο Σούστερ.

Όσον αφορά την κριτική η οποία ασκήθηκε ότι δεν λειτούργησε καλά η προειδοποίηση του πληθυσμού, ο Σούστερ τόνισε: «Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη φάση “διάσωση, εντοπισμός αγνοουμένων, παροχή στέγης, κ.λπ. Απαγόρευσα μάλιστα στους συνεργάτες μου οποιαδήποτε αναφορά στην κριτική των πεπραγμένων. Τώρα απλώς βοηθάμε».

Τις πληγές της μετράει η Γερμανία μετά τη βιβλική καταστροφή που υπέστησαν πολλές περιοχές των κρατιδίων Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και Ρηνανία – Παλατινάτο.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις καταστροφικές πλημμύρες που μετέτρεψαν σε απέραντα ποτάμια τη δυτική Γερμανία, οι νεκροί ανέρχονται τουλάχιστον σε 163 ενώ οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες.

Στο κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο, 117 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι πολίτες μαζί με τους διασώστες αναζητούν τους συγγενείς τους που αγνοούνται τα τελευταία 24ωρα.

Οι εργασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» επισημαίνοντας ότι έχει αρχίσει η γκρίνια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας για την απόδοση ευθυνών.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Focus», οι σειρήνες προειδοποίησης δεν λειτούργησαν σε πολλές τις περιοχές. Πολλά από τα συστήματα προειδοποίησης είναι παλαιά και πρέπει να αντικατασταθούν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εκτός από τις σειρήνες που δεν λειτούργησαν, ένα από τα λάθη που βαρύνουν την ηγεσία των δυο κρατιδίων, είναι ότι προσπάθησαν να διαχειριστούν την καταστροφή σε τοπικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου έπρεπε να κινητοποιηθεί βλέποντας την εθνική τραγωδία συνδράμοντας τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Ρηνανίας – Παλατινάτου.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.