Γερμανία: Νέο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς σπιτιού για οικογένειες

Γερμανία: Νέο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς σπιτιού για οικογένειες

Η Γερμανία εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα δανείων για να βοηθήσει τις οικογένειες να μπουν στην αγορά ακινήτων. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Παρόλο που η Γερμανία είναι γνωστή ως χώρα των ενοικιαστών -το 2021 πάνω από το μισό του πληθυσμού (50,5%) ζούσε σε ενοικιαζόμενη κατοικία, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ- πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν το δικό τους ακίνητο.

Και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει αυτή την κίνηση για τις οικογένειες με παιδιά.

Τον Ιούνιο πρόκειται να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης με την ονομασία “Ιδιοκτησία κατοικίας για οικογένειες” (Wohneigentum für Familien ή WEF).

Αντικαθιστά το σύστημα Baukindergeld, το οποίο προέβλεπε ότι οι οικογένειες θα μπορούσαν να αποκτήσουν οικοδομική άδεια ή να αγοράσουν ένα ακίνητο.

Μέσω αυτού του προγράμματος, οι οικογένειες μπορούσαν να λάβουν επιδότηση ύψους 1.200 ευρώ ανά παιδί ετησίως για 10 χρόνια.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι μόνο το 2020, 175.000 οικογένειες επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα Baukindergeld.

Τι είναι το WEF στη Γερμανία;

Στις αρχές του έτους, η υπουργός Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Δόμησης Klara Geywitz (SPD) ανακοίνωσε ότι μια νέα επιδότηση ακινήτων για οικογένειες θα ξεκινήσει το 2023.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Baukindergeld, η επιδότηση WEF δεν είναι επιχορήγηση. Αντ’ αυτού, οι οικογένειες θα λάβουν χαμηλότοκο δάνειο.

Τι θα επιδοτηθεί;

Το πρόγραμμα “Ιδιοκτησία κατοικίας για οικογένειες” παρέχει χρηματοδότηση για την κατασκευή ή την αρχική αγορά μιας κατοικίας φιλικής προς το κλίμα.

Οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δάνειο για τις ακόλουθες δαπάνες που θα επιδοτηθούν σε μια οικιστική μονάδα:

  • Δαπάνες κατασκευής,
  • Κόστος για εξειδικευμένο σχεδιασμό, επίβλεψη κατασκευής, πιστοποίηση βιωσιμότητας
  • Κόστος υλικών

Οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δάνειο από την τράπεζα KfW.

Για κάθε επιπλέον παιδί κάτω των 18 ετών που ζει στο νοικοκυριό, το ετήσιο εισόδημα μπορεί να αυξηθεί κατά 10.000 € (άρα 70.000 € με δύο παιδιά, για παράδειγμα).

Η κυβέρνηση επενδύει 350 εκατ. ευρώ ετησίως στο πρόγραμμα. Οι αιτούντες μπορούν να λάβουν μέγιστο δάνειο έως 240.000 ευρώ.

Το δάνειο ισχύει για νέα κτίρια ή αγορές για πρώτη φορά που πληρούν τουλάχιστον το πρότυπο Efficiency House 40, αλλά όχι για υφιστάμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Γερμανία προσφέρει κάποιες επιχορηγήσεις για μέτρα ανακαίνισης.

Οι αιτούντες πρέπει να διαμένουν οι ίδιοι στα ακίνητα, πρέπει να είναι ιδιοκτήτες και δεν μπορούν να έχουν διεκδικήσει προηγούμενη επιδότηση Baukindergeld.

Όποιος ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ξεκινήσει και να τεθούν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε έργα.

Η επιδότηση πρέπει να ζητηθεί πριν από την υπογραφή σύμβασης παράδοσης, παροχής υπηρεσιών ή αγοράς.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιδότηση της ιδιοκατοίκησης προορίζεται να αποτελέσει κίνητρο για τη “δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών υψηλής ποιότητας σε νέα κτίρια”.

Ποιοι είναι οι όροι επιτοκίου για την επιδότηση του WEF;

Οι ακριβείς όροι επιτοκίου για το πρόγραμμα δεν έχουν ανακοινωθεί.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η επιδότηση θα χορηγηθεί αποκλειστικά με τη μορφή χαμηλότοκου επιδοτούμενου δανείου και ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις αποπληρωμής.

Το Υπουργείο Στέγασης στοχεύει σε μείωση του επιτοκίου κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες. Το αρχικό επιτόκιο αναμένεται να ανακοινωθεί λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;
Ποιοι είναι οι όροι για την επιδότηση του Wohneigentum für Familien στη Γερμανία;

Πότε θα ξεκινήσει η επιδότηση του WEF στη Γερμανία;

Το πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2023.

Πόσοι άνθρωποι έχουν ιδιόκτητη κατοικία στη Γερμανία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, το 2022 λίγο λιγότεροι από 29 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε σπίτι που τους ανήκε στη Γερμανία, 36,9 εκατομμύρια νοίκιαζαν, ενώ 4,62 εκατομμύρια ζούσαν σε κοινόχρηστα καταλύματα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.