Γερμανία: Νέοι κανονισμοί για την εργασία από το σπίτι

Στο μέλλον, οι εργοδότες θα πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι τους υπαλλήλους τους – εκτός εάν υπάρχουν επιτακτικοί επιχειρησιακοί λόγοι εναντίον αυτού.  Σε περίπτωση αμφιβολίας, αυτό πρόκειται να ελεγχθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε τέτοια επιλογή για πολλούς υπαλλήλους.

Βερολίνο – Για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) υπολογίζει ότι περισσότεροι υπάλληλοι θα εργάζονται από το σπίτι στο μέλλον.

“Εάν δεν υπάρχουν επιτακτικοί επιχειρησιακοί λόγοι εναντίον αυτού, οι εργοδότες πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι τους υπαλλήλους τους”, δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο. Ένα αντίστοιχο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις 27 Ιανουαρίου και αρχικά θα ισχύει έως τις 15 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Heil, οι εργοδότες καθορίζουν τι θεωρείται επιτακτικός λειτουργικός λόγος. Βάσει του κανονισμού, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δεν μπορούν να απαιτήσουν από το αφεντικό τους να τους επιτρέπει εργασία από το σπίτι.

Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται να επικοινωνήσετε με το συμβούλιο της επιχείρησης, εφόσον αυτό υφίσταται, συνιστά ο Heil. Οι αρχές υγείας και ασφάλειας των ομοσπονδιακών κρατιδίων και η ασφάλιση ατυχημάτων πρέπει να ελέγχουν εάν μια εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, όπου αυτό είναι λειτουργικά δυνατό.

Εάν η εταιρεία δεν το κάνει αυτό, είναι δυνατόν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ. Ωστόσο, σε περίπτωση παραβιάσεων της επαγγελματικής ασφάλειας, είναι συνηθισμένο να εκδίδονται προειδοποιήσεις.

Ένας εργοδότης που δεν παρέχει φορητούς υπολογιστές στους εργαζομένους του, για παράδειγμα, συνήθως θα κληθεί να αγοράσει τις συσκευές.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αναγκαστούν να εργαστούν από το σπίτι

Ο κανονισμός, ο οποίος ισχύει επίσης για τους εργοδότες του δημόσιου τομέα, δεν αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αναγκαστούν να εργαστούν από το σπίτι ενάντια στη θέλησή τους.

Ο Heil προέτρεψε τους υπαλλήλους να επωφεληθούν από αυτήν την προσφορά. Εάν δεν μπορεί να διατηρηθεί ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων στην εταιρεία, ο εργοδότης πρέπει να παρέχει στους εργαζόμενους μάσκες FFP2 ή άλλες μάσκες υψηλού επιπέδου προστασίας.

Αυτό ισχύει επίσης εάν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χωριστούν σε όσο το δυνατόν μικρότερες ομάδες. Εάν ο εργοδότης παρέχει αυτές τις μάσκες, τότε οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να τις φορούν σύμφωνα με τον κανονισμό.

Σε ένα σχέδιο, ο Heil είχε προτείνει ότι εταιρείες σε hotspot (συχνότητα άνω των 200), στις οποίες πρέπει να είναι παρόντες περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσφέρουν γρήγορα τεστ κορωνοϊου μία φορά την εβδομάδα – εάν, για παράδειγμα η ελάχιστη απόσταση δεν μπορεί να τηρηθεί ή κάποιος έρχεται να εργαστεί με λεωφορείο ή τρένο.

Αυτή η ιδέα των γρήγορων τεστ δεν περιλαμβάνεται στον κανονισμό.

Το Homeoffice εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στο δημόσιο τομέα

Ο Rainer Kirchdörfer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Οικογενειακών Επιχειρήσεων, επέκρινε τις οδηγίες του Heil: “Οι οικογενειακές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται πλήρως στις ευθύνες τους.

Με την πανδημία, περισσότερες από κάθε δεύτερη οικογενειακή επιχείρηση έχουν επεκτείνει τις προσφορές για την εργασία από το σπίτι στη Γερμανία. Η ανακοίνωση πρόσθετων ελέγχων από τις αρχές σε αυτήν την κατάσταση αποτελεί περιττή απειλή”.

Η βουλευτής Beate Müller-Gemmecke (Πράσινοι) θεώρησε πως ο κανονισμός έπρεπε να έχει επιβληθεί πολύ νωρίτερα – αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι πρέπει επίσης να επιβληθεί στα υπουργεία και στις ομοσπονδιακές αρχές. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το Homeoffice σε αυτά τα μέρη. Η ψηφιακή ένωση Bitkom ισχυρίστηκε το ίδιο.

Οι περισσότεροι από τους πέντε εκατομμύρια υπαλλήλους του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι. Μέχρι στιγμής, μόνο λίγοι από αυτούς το μπορούν.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Δείτε ακόμα στο GRland.info: Γερμανία: Παιδίατροι εκφράζουν απογοήτευση για τα κλειστά σχολεία

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.