Γερμανία: «Ο Nord Stream πιθανώς αχρηστεύθηκε για πάντα»

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι οι τρεις σωλήνες των αγωγών Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα πιθανώς αχρηστεύθηκαν για πάντα μετά το φερόμενο σαμποτάζ εναντίον τους με δύο εκρήξεις.

Σύμφωνα με όσα γράφει η Tagesspiegel, εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, όπως αναφέρουν ειδικοί.

Διαρροή στον Nord Stream: Υποψίες για σαμποτάζ (Vid)

Το ζεύγος των εκρήξεων της Δευτέρας προκάλεσε διαρροές και στους τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, προκαλώντας αναταραχή στη θάλασσα με φυσαλίδες αερίου να διακρίνονται στις περιοχές όπου υπάρχουν διαρροές.

«Πρόκειται για σκόπιμες ενέργειες, όχι για ατύχημα», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή».

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται πλήρως οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Η ρωσική κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με δύτες ή drones το σαμποτάζ στον Nord Stream

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενώ διεξάγονταν δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες όπου έχουν τον έλεγχο οι φιλορώσοι, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με το σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Το γεγονός ότι μέσα σ΄ένα 24ωρο υπήρξαν διαρροές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream 1 και 2 , δεν είναι τυχαίο, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, εξηγώντας τα επικρατέστερα σενάρια για τις διαρροές.

«Δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς ή μήπως όλη τη δουλειά την έκαναν υποβρύχια drones;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούμενη Ευρωπαίους ειδικούς.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και κορυφαίοι πολιτικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για «δολιοφθορά», ενδεχόμενο που στηρίζει και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την έκρηξη στον αγωγό:

Πρώτο σενάριο: Δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς. Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Sun», o Anders Puck Nielsen, ερευνητής στο Βασιλικό Κολέγιο Άμυνας της Δανίας στην Κοπεγχάγη εξηγεί ότι πράγματι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο σενάριο:

«Τεχνικά δεν είναι δύσκολο. Απαιτεί απλώς ένα σκάφος και μερικούς δύτες που ξέρουν πώς να χειρίζονται εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι διαρροές στον αγωγό αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δεν αμφισβητείται πλέον ότι η διαρροή αερίου ήταν στοχευμένη επίθεση. Για το λόγο αυτό αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί μίλησαν για εσκεμμένη ενέργεια».

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικαλείται ανώνυμη βρετανική στρατιωτική πηγή , σύμφωνα με την οποία ένα υποβρύχιο θεωρείται ακατάλληλο για μια τέτοια επιχείρηση. Κι αυτό γιατί Βαλτική Θάλασσα δεν είναι αρκετά βαθιά σε αυτά τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι διαρροές.

Σπανίως το βάθος της ξεπερνά τα 100 μέτρα. Κατά συνέπεια, τα υποβρύχια θα ήταν εύκολο να εντοπιστούν.

Μπορεί όμως οι εκρηκτικοί μηχανισμοί να τοποθετήθηκαν από δύτες με τη βοήθεια ενός εμπορικό πλοίου – πιθανόν πριν από μέρες ή εβδομάδες.

Δεύτερο Σενάριο: Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν με υποβρύχια drones

«Τέτοια drones ελέγχονται εξ αποστάσεως. Κατεβαίνουν και εντοπίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι υποθαλάσσιες γραμμές. Στη συνέχεια τοποθετούν μια βόμβα πάνω ή δίπλα τους εξαφανίζονται και στη συνέχεια μπουμ », λέει από την πλευρά του ο Kenneth Øhlenschlæger Buhl από το Τμήμα Στρατηγικής και Επιστήμης Πολέμου στη Νορβηγική Ακαδημία Άμυνας, με έδρα το Όσλο.

Στην περίπτωση των drones είναι εύλογο ότι, το εκρηκτικό υλικό είχε «τοποθετηθεί» εδώ και καιρό.

«Το μόνο πράγμα που περιορίζει τα drones είναι η μακροζωία των μπαταριών», υποστηρίζει ο Buhl, σύμφωνα με τη δανέζικη εφημερίδα «BT».

«Οι διαρροές αγωγών φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες», υποστηρίζει ο Νορβηγός στρατιωτικός επιστήμονας και αξιωματικός του ναυτικού, Tor Ivar Strömmen εξηγώντας τον συλλογισμό του:

«Ειδικά επειδή οι υποθαλάσσιες γραμμές αγωγών φυσικού αερίου του Nord Stream είναι αρκετά καινούριες – στην περίπτωση του Nord Stream 2, είναι πολύ καινούριες».

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο, ότι εμπειρογνώμονες σε Σουηδία και Δανία είχαν εντοπίσει δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις τη Δευτέρα, προτού δηλαδή ανιχνευτούν οι διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Τη Δευτέρα, η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου είχε ήδη καλέσει τις εταιρείες πετρελαίου να είναι πιο προσεκτικές καθώς είχε εντοπίσει αρκετά drones άγνωστης προέλευσης, που ίπταντο κοντά σε τουλάχιστον έξι πλατφόρμες πετρελαίου. Αυτά τα drones αποτελούν «κίνδυνο» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για σκόπιμες επιθέσεις».

Όμως και το νορβηγικό υπουργείο Ναυτιλίας τέθηκε σε κινητοποίηση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο την αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA, αποκαλύπτει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε λάβει προειδοποίηση πριν από εβδομάδες για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική.

Μια τέτοια πληροφορία από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών των ΗΠΑ ελήφθη στο Βερολίνο το καλοκαίρι, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα που επικαλείται «άτομα που γνωρίζουν τα γεγονότα». Η Ευρώπη πάντως κάνει λόγο για «εσκεμμένη ενέργεια».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ , υποστήριξε ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας». «Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και συλλογική απάντηση», τόνισε.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», δύτες από τη κατασκοπευτική υπηρεσία του ρωσικού στρατού «GRU» θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς.

Nord Stream 2: Το τεχνολογικό θαύμα που δεν λειτούργησε ποτέ

Ακόμη και αν αφήσει κανένας κατά μέρος τα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα που προκαλεί, η κατασκευή του Nord Stream 2 είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που απαίτησε πάνω από 10 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής.

Ο Nord Stream 2 αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς 1.224 χιλιομέτρων από ενισχυμένο ατσάλι μέσα σε περίβλημα από τσιμέντο. Η διαδρομή του είναι σχεδόν ίδια με αυτή του Nord Stream 1, από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσα από τον βυθό της Βαλτικής.

Σχεδιάστηκε για να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο και να έχει διάρκεια ζωής γύρω στα 50 χρόνια.

Αρχικά έγιναν λεπτομερείς έρευνες στον βυθό της Βαλτικής για να χαραχτεί με ακρίβεια η διαδρομή. Ο βυθός χαρτογραφήθηκε προσεκτικά ώστε ο αγωγός να περάσει από ομαλά σημεία, οι μηχανικοί όμως έριξαν χαλίκι κατά τόπους για να «καθίσει» πάνω σε αυτό.

Κάθε ένας από τους δύο αγωγούς αποτελείται από 100.000 προκατασκευασμένα κομμάτια.

Ο χαλύβδινος αγωγός μέσα στον οποίο μεταφέρεται το φυσικό αέριο έχει διάμετρο 1,13 μέτρα και πάχος 4,1 εκατοστά ενώ περιβάλλεται από τσιμέντο ενισχυμένο με ατσάλι με πάχος 6 με 11 εκατοστά.

Επειδή η πίεση μειώνεται κατά τη διαδρομή ο αγωγός έχει παχύτερα τοιχώματα στη Ρωσία σε σχέση με τη Γερμανία.

Κάθε ένα από τα κομμάτια ζυγίζει 11 τόνους, βάρος που φτάνει τους 23-24 τόνους αν υπολογιστεί και το τσιμεντένιο περίβλημα.

Έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι στα κομμάτια πριν τους τοποθετήσουν στον βυθό και νέοι έλεγχοι για να βεβαιωθούν οι μηχανικοί ότι το καθένα είναι στη σωστή θέση.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αφαιρέθηκε το νερό από τους αγωγούς που γέμισαν με άζωτο εν αναμονή της λειτουργίας που τελικά δεν άρχισε ποτέ.

Πηγή: Lifo | ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.