Γερμανία: Ο κορονοϊός σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια

Τα τρέχοντα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού διαφέρουν εν μέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Τι ισχύει πού;

Βερολίνο (dpa)

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις συμφώνησαν σε ένα μερικό lockown στον αγώνα κατά της πανδημίας στις αρχές Νοεμβρίου. Παρατάθηκε την περασμένη Τετάρτη έως τις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, υπάρχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά για τα ομόσπονδα κρατίδια. Συγκεκριμένα:

Βάδη-Βυρτεμβέργη

Εφαρμόζονται τα μέτρα που έλαβαν οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις. Ωστόσο, θα υπάρξει μία χαλάρωση μόνο από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου. Στα hotspot (με συχνότητα περισσότερων από 200 νέων μολύνσεων σε επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους), ισχύουν τα εξής: Δημόσια και ιδιωτικά, μόνο ένα νοικοκυριό μπορεί να συναντηθεί με ένα επιπλέον άτομο, αλλά συνολικά όχι περισσότερα από πέντε άτομα. Τα παιδιά έως 14 ετών δεν υπολογίζονται. Η έξοδος από το διαμέρισμα μεταξύ 9 μ.μ. και 5 π.μ. επιτρέπεται μόνο για σημαντικούς λόγους.

Βαυαρία

Λόγω των επίμονα υψηλών αριθμών, η Βαυαρία κηρύσσει ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 9 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων θα ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες στα σχολεία: Για παράδειγμα, από την όγδοη τάξη, οι τάξεις πρέπει να χωρίζονται και να στραφούν σε εναλλάξ διδασκαλία. Επιπλέον, η Βαυαρία ανατρέπει την χαλάρωση που είχε προγραμματιστεί για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – και εισάγει βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας στα hotspot. Η χαλάρωση των περιορισμών επαφής θα ισχύει μόνο από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Βερολίνο

Στο Βερολίνο, ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί επαφής από τους συμφωνημένους μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων. Οι ιδιωτικές συναντήσεις με φίλους, συγγενείς και γνωστούς περιορίζονται σε πέντε άτομα κατ’ ανώτατο όριο από το δικό σας νοικοκυριό και ένα ακόμα νοικοκυριό – εξαιρούνται τα παιδιά έως την ηλικία των δώδεκα ετών. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση των περιορισμών επαφής κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το Βερολίνο έχει καθορίσει ένα βήμα προς βήμα σχέδιο για τα σχολεία, σύμφωνα με το οποίο όλα τα σχολεία επαναξιολογούνται κάθε εβδομάδα.

Βρανδεμβούργο

Οι περιορισμοί επαφής είναι αυστηρότεροι από αυτούς που προβλέπονται στην απόφαση της κυβέρνησης. Αναμένεται ότι έως και δέκα άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά θα μπορούν να συναντηθούν μόνο από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου. Στα hotspot, θα πρέπει να εισαχθεί εναλλακτική διδασκαλία στα σχολεία και η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.

Βρέμη

Εφαρμόζονται τα μέτρα που αποφασίζονται από τις ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις. Η υποχρεωτική εκπαίδευση στη Βρέμη διακόπτεται στις 21 και τις 22 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν εάν τα παιδιά τους θα πάνε στο σχολείο τις δύο ημέρες. Η απουσία δεν καταγράφεται.

Αμβούργο

Εφαρμόζονται  τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τις ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις. Στην Χανσεατική πόλη, ωστόσο, παιδιά κάτω των δώδεκα ετών δεν υπόκεινται στον κανόνα των δύο νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι το πολύ δέκα άτομα μπορούν να παίξουν μαζί ή να κάνουν πάρτι γενεθλίων για παιδιά στο σπίτι και σε εξωτερικούς χώρους, για παράδειγμα με έως εννέα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών από έως εννέα διαφορετικά νοικοκυριά και έναν ενήλικα.

Έσση

Ισχύουν τα μέτρα που αποφασίζονται από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις. Ο κανόνας των 5 ατόμων είναι μόνο μια σύσταση για ιδιωτικούς χώρους. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα Χριστούγεννα. Όλα τα μέτρα ισχύουν αρχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου. Η έννοια του φωτεινού σηματοδότη με αντίστοιχο χρώμα ανά δείκτη επίπτωσης ισχύει όταν αυξάνονται τα κρούσματα, καθώς και η νυκτερινή απαγόρευση των πωλήσεων αλκοόλ. Κατά κανόνα, οι δήμοι αποφασίζουν για αυστηρότερους κανόνες ή εναλλακτική διδασκαλία στα σχολεία.

Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία

Ισχύουν τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από τις ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις. Στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, το υπουργικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα λεγόμενα hotspot για πρώτη φορά την Τρίτη. Στα σχολεία, πρέπει επίσης να υπάρχει τακτική διδασκαλία στην τάξη. Η κανονική λειτουργία πρέπει επίσης να διατηρείται σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας.

Κάτω Σαξονία:

Ισχύουν τα μέτρα που αποφασίζονται από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις. Στα hotspot θα ισχύει εναλλακτική διδασκαλία στα σχολεία. Δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί η άρση των μέτρων για τις διακοπές.

Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Ισχύουν τα μέτρα που αποφασίζονται από τις ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις. Το μάθημα μπορεί να ξεκινήσει στις 7 π.μ., έτσι ώστε τα σχολεία να έχουν περισσότερο περιθώριο και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Το κράτος δεν αποκλείει τη σύσφιξη των μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Ρηνανία-Παλατινάτο

Ισχύουν τα μέτρα που αποφασίζονται από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις. Ο κανόνας των 5 ατόμων είναι μόνο μια σύσταση σε ιδιωτικούς χώρους. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα Χριστούγεννα. Όλα τα μέτρα αρχικά περιορίζονται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Εφαρμόζεται ένα πολυεπίπεδο  σχέδιο δράσης  με επίπεδα προειδοποίησης ανάλογα με τη συχνότητα επίπτωσης επτά ημερών.

Σάαρ

Μέλη ενός νοικοκυριού με 5 άτομα κατ’ ανώτατο όριο από άλλο νοικοκυριό ή τον ίδιο οικογενειακό κύκλο (παιδιά έως 14 ετών δεν υπολογίζονται) μπορούν να συναντηθούν σε ιδιωτικούς χώρους. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση σχετικά με τους κανόνες για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα Χριστούγεννα.

Σαξονία

Στη Σαξονία ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί επαφής από αυτούς που προβλέπονται στην απόφαση της κυβέρνησης, επειδή ο δείκτης των 200 νέων κρουσμάτων εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους ξεπεράστηκε κατά πέντε συνεχόμενες ημέρες. Επιτρέπεται η έξοδος από κατοικίες ή διαμερίσματα μόνο για κάποιον σημαντικό λόγο (για εργασία, γιατρό, σχολείο και παιδικό σταθμό, καθώς και για αθλητισμό και άσκηση). Η απαίτηση χρήσης μάσκας επεκτάθηκε και εκδόθηκαν απαγορεύσεις αλκοόλ. Στα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να πραγματοποιούνται τα μαθήματα κανονικά, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι δυνατή η εναλλακτική διδασκαλία.

Σαξονία-Άνχαλτ

Μπορούν να συναντηθούν έως πέντε άτομα ή δύο νοικοκυριά. Τα πανεπιστήμια δεν χρειάζεται να παρέχουν μόνο online εξάμηνα. Η απαίτηση χρήσης μάσκας στην τάξη ισχύει για όλους τους μαθητές από την 7η τάξη. Οι ζωολογικοί κήποι είναι ακόμα ανοιχτοί. Επιτρέπεται η προπόνηση σε λέσχες για παιδιά και νέους με έως και 5 συμμετέχοντες. Οι δήμοι μπορούν να επιβάλουν αυστηρότερους κανονισμούς όταν προκύπτει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Την Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει περαιτέρω.

Σλέσβιχ-Χολστάιν

Στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, επιτρέπεται να συναντηθούν δημόσια δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά. Οι συναντήσεις σε ιδιωτικούς χώρους επιτρέπονται με έως και δέκα άτομα από περισσότερα από δύο νοικοκυριά. Τα παιδιά υπολογίζονται ως πλήρη άτομα, οπότε δεν εξαιρούνται από τον κανόνα των δέκα ατόμων. Στα σχολεία, όλοι οι μαθητές από την 5η τάξη και μετά πρέπει να φορούν μάσκα στις αίθουσες από το φθινόπωρο.

Θουριγγία

Ισχύουν τα μέτρα που αποφασίζονται από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις. Στη Θουριγγία, μπορούν επίσης να διαρκέσουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός πρότεινε ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το υπουργικό συμβούλιο της Θουριγγίας σχεδιάζει να συζητήσει την πρόταση την Τρίτη.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.