Γερμανία: Ο τζίρος στο λιανεμπόριο σε επίπεδα… 1994

Σημαντική υποχώρηση με τον μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1994 – όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία – κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Ιούνιο, σε ένα ακόμα σημάδι ότι η κρίση κόστους ζωής οδηγεί σε μείωση των δαπανών στα νοικοκυριά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, μια πτώση πολύ μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 0,2%.

Η στατιστική υπηρεσία σημείωσε ότι η υψηλή άνοδος των τιμών «έχει αισθητή αρνητική επίδραση στο καταναλωτικό κλίμα».

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Η ζήτηση για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ρούχα μειώθηκε κατά 5,4%, ενώ οι διαδικτυακές αγορές μειώθηκαν κατά 3,8%.

Οι πωλήσεις στο Διαδίκτυο μειώθηκαν κατά 15,1% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας εν μέρει τη μετατόπιση των καταναλωτικών προτύπων καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά.

Ο οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics Κλάους Βίστεσεν έκανε λόγο για «άθλια» στοιχεία, σημειώνοντας ότι η απότομη πτώση των λιανικών πωλήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της εκτίμησης της περασμένης εβδομάδας για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η γερμανική οικονομία έμεινε στάσιμη για το β’ τρίμηνο του 2022.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.