Γερμανία: Οι αρνητές τεστ θα θεωρούνται κοπανατζήδες;

Η κρατική κυβέρνηση δεν θέλει πλέον να δεχτεί ότι οι μαθητές που αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ δεν έρχονται στο σχολείο: Μελλοντικά θα θεωρούνται πλέον… κοπανατζήδες. Το AfD και το FDP στο κοινοβούλιο του κρατιδίου θεωρούν ότι ο νέος κανονισμός είναι νομικά δύσκολος.

Οι Φιλελεύθεροι στο κοινοβούλιο του κρατιδίου θεωρούν επίσης ότι τα τεστ κορωνοϊού στα σχολεία έχουν νόημα – αυτό είναι σημαντικό για τον πολιτικό της εκπαίδευσης Matthias Fischbach του FDP.

Ωστόσο, ο Fischbach δήλωσε στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ότι είναι κάτι παραπάνω από αμφισβητήσιμο το γεγονός ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς αντιτίθενται στα τεστ και τα οποία, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο σχολείο, κηρύσσονται τώρα ως κοπανατζήδες: “Μια τόσο εκτεταμένη ρύθμιση θα μπορούσε ενδεχομένως να ανατραπεί γρήγορα από το Διοικητικό Δικαστήριο της Βαυαρίας.

Ιδιαίτερα επειδή πρόκειται για ένα διάταγμα που μπορεί απλώς να περάσει μόνο η κυβέρνηση του κρατιδίου – δηλαδή όχι ένας νόμος που θα πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Κοινοβουλευτική ομάδα AfD: το μέτρο είναι ξεκάθαρη αυθαιρεσία

Η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD θεωρεί τη ρύθμιση δυσανάλογη και χαρακτηρίζει το μέτρο “ξεκάθαρη αυθαιρεσία”. Είναι της γνώμης ότι δεν θα σταθεί νομικά, έγραψε η κοινοβουλευτική ομάδα απαντώντας σε ερώτηση του Bayerischer Rundfunk.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κανόνας στη Βαυαρία είναι ότι μόνο όσοι έχουν εξεταστεί, αναρρώσει και εμβολιαστεί επιτρέπεται να εισέλθουν στο σχολείο.

Ωστόσο, ορισμένοι γονείς αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ τα παιδιά τους. Με συνέπεια να μην επιτρέπεται στα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα.

Μέχρι τώρα, τα σχολεία αντιμετώπιζαν τους αρνητές τεστ όπως και τους άρρωστους. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά λάμβαναν διδακτικό υλικό, για παράδειγμα φύλλα εργασίας, μέσω των δασκάλων τους.

Αυτό έχει πλέον αλλάξει. Η αιτιολόγηση της τρέχουσας τροποποίησης του διατάγματος αναφέρει: “Οι μαθητές που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ και, ως εκ τούτου, δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν στα μαθήματα παραβιάζουν ουσιαστικά την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τους μαθητές που δεν θέλουν να υποβληθούν σε τεστ δεν είναι ακόμη σαφές. Το αντίστοιχο διάταγμα πρέπει τώρα να μεταφραστεί σε μέτρα για τα σχολεία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Bayerischer Rundfunk.

Σε γενικές γραμμές, η παραβίαση της υποχρεωτικής φοίτησης στο σχολείο μπορεί να επιφέρει κυρώσεις. Ο βαυαρικός νόμος για την εκπαίδευση και τη διδασκαλία προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρόστιμα για τους παραβάτες.

Το πόσο υψηλά είναι τα πρόστιμα εξαρτάται από τον δήμο, καθώς και από την εκάστοτε περίπτωση.

Οι κοπανατζήδες είναι μειοψηφία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων της Βαυαρίας, Martin Löwe, δήλωσε ότι η αλλαγή στην αντιμετώπιση των σχολικών απουσιών θα παρέχει ασφάλεια δικαίου στους διευθυντές των σχολείων.

Ακόμα και αν η Ένωση Γονέων δεν θέλει να πάρει θέση επί του θέματος αυτή τη στιγμή, είπε, η παρακολούθηση των μαθημάτων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη βοήθεια των τεστ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, περίπου το 0,29% των μαθητών δεν παρακολουθούν τα μαθήματα λόγω απαλλαγής, απουσίας ή έλλειψης προθυμίας να συμμετάσχουν σε τεστ. Δεν υπάρχουν ακριβέστερα στοιχεία.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.