Γερμανία: Οι εποχές των “παχιών αγελάδων” τελείωσαν!

Ενώ ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Lindner (FDP) έχει παρουσιάσει μια θετική φορολογική εκτίμηση για το 2023, ο Βαυαρός συνάδελφός του Albert Füracker (CSU) θεωρεί ότι αυτό είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Αναμένει ένα μείον για το νότιο κρατίδιο της Γερμανίας – και το 2024 επίσης.

Σε σύγκριση με την εαρινή πρόβλεψη, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Άλμπερτ Φούρακερ (CSU) αναμένει φορολογικό έλλειμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023 σύμφωνα με την τρέχουσα φορολογική εκτίμηση.

Εδώ έχουν επίσης ληφθεί υπόψη τα πολυάριθμα μέτρα ανακούφισης που βρίσκονται ήδη στα σκαριά. Επιπλέον, η Γερμανία βρίσκεται στην αρχή της ύφεσης.

Ο προϋπολογισμός του 2023 θα αποφασιστεί σύντομα

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι σημαντική για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2023. Σύμφωνα με τον Füracker, ο σχεδιασμός βρίσκεται στην τελική του φάση.

Ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο μελλοντικός προϋπολογισμός να πρέπει να μειώσει τα οικονομικά μαξιλάρια που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλει να αναλάβει νέα χρέη.

“Ο στόχος είναι να τηρηθεί το φρένο του χρέους”, δήλωσε ο Füracker. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες λόγω του επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, της κρίσης της Κορόνας και κυρίως των πρόσθετων επιβαρύνσεων λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Τα φορολογικά έσοδα εξακολουθούν να αναβλύζουν το 2022

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας βλέπει θετικά το τρέχον έτος 2022. Θα υπάρξουν 1,3 δισ. ευρώ περισσότερα φορολογικά έσοδα από τις αρχικές προβλέψεις.

Ωστόσο, αυτό δύσκολα θα σημάνει ένα πλεονέκτημα για το κρατίδιο, διότι οι δαπάνες, για παράδειγμα, στον τομέα του ασύλου ή στο ταμείο διάσωσης των δημόσιων μεταφορών έχουν επίσης αυξηθεί. Το πρόσθετο κόστος εδώ ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα φορολογικά έσοδα είναι επίσης πιθανό να μειωθούν το 2024

Ο Albert Füracker έδωσε επίσης στοιχεία για το 2024. Το μείον σε σχέση με την εαρινή εκτίμηση ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Με αυτή την πρόβλεψη, ωστόσο, πρέπει επίσης να υπολογίσουμε ότι ορισμένα πράγματα θα εξακολουθήσουν να αλλάζουν. Τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξαν ριζικές διορθώσεις των προβλέψεων, δήλωσε ο Füracker.

Η Βαυαρία δεν βλέπει τον εαυτό της να περιλαμβάνεται σε πακέτα ανακούφισης

Αβεβαιότητες υπάρχουν επίσης επί του παρόντος λόγω του σχεδιαζόμενου τρίτου ομοσπονδιακού πακέτου βοήθειας, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Füracker ανανέωσε την κριτική του για την κυβέρνηση των φωτεινών σηματοδοτών. Εδώ, όπως και στην περίπτωση των πακέτων αρωγής 1 και 2, η βαυαρική κυβέρνηση δεν αισθάνεται επαρκώς εμπλεκόμενη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.