Γερμανία: Οι γιατροί διαμαρτύρονται για το κόστος του εμβολίου

Οι αμοιβές στη Γερμανία και την Αυστρία

H Bάδη Βυρτεμβέργη είναι ένα από τα πιο πλούσια κρατίδια της Γερμανίας. Οι γιατροί όμως διαμαρτύρονται, διότι τους πληρώνει μόλις 20 ευρώ για κάθε τσίμπημα στο μπράτσο, όταν η πράξη γίνεται στο ιατρείο.

Επιπλέον αν κάποια εμβόλια δεν φτάσουν στην ώρα τους ή πολλοί ασθενείς σε μία μέρα δεν εμφανιστούν, το κόστος –λένε οι γιατροί– δεν καλύπτεται.

Συνολικά για τους εμβολιασμούς το γερμανικό Δημόσιο δίνει 1,5 δισ. ευρώ. Oι γιατροί παρόλα αυτά είναι «στα κάγκελα».

Η αλήθεια είναι πως στη Γερμανία υπάρχει τεράστια δυσαναλογία ανάμεσα στις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών σε σχέση με εκείνους που δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα. 130 ευρώ την ώρα παίρνει ένας γιατρός που εμβολιάζει σε εμβολιαστικό κέντρο στη Γερμανία, 50 η νοσοκόμα και 27,6 ο διοικητικός υπάλληλος.

Κρατίδια όπως η Σαξονία και η Θουριγγία δίνουν 175 ευρώ την ώρα, αλλά οι γιατροί πρέπει να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα. Το ποσό φαίνεται πολύ μεγάλο αλλά δεν είναι τόσο – σε αυτό περιλαμβάνονται φόροι, κρατήσεις, έξοδα για αυτοκίνητο. Η γερμανική εμβολιαστική μηχανή δουλεύει σχετικά καλά.

Στη γειτονική Αυστρία οι γιατροί παίρνουν 25 ευρώ ανά εμβόλιο, ενώ αν μπουν στο αυτοκίνητό τους και δουλέψουν σαν κινητό συνεργείο παίρνουν 150 ευρώ την ώρα.

Το κράτος πληρώνει και την εγκατάσταση του λογισμικού στους γιατρούς που δεν είναι συνδεδεμένοι με πλατφόρμα, με 1.300 ευρώ. Σε όσους δεν είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, το κράτος δίνει τάμπλετ.

H Αυστρία είναι πιο μικρή χώρα από τη Γερμανία και από την άποψη του πληθυσμού μοιάζει με την Ελλάδα. Ως τις 21 Ιουλίου 2021 η καμπάνια του εμβολιασμού για την πόλη της Βιέννης είχε κοστίσει 24 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό ασήμαντο αν σκεφτεί κανείς ότι η καθυστέρηση του εμβολιασμού κοστίζει στην Αυστρία 7 δισεκατομμύρια. Δυο τρίτα του ποσού αφορούν το προσωπικό και ένα τρίτο τον προστατευτικό εξοπλισμό. Το κόστος των εμβολίων δεν περιλαμβάνεται στο ποσό.

Τάσος Τέλλογλου | insidestory.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.