Γερμανία: Οι κλοπές αυτοκινήτων σε χαμηλά επίπεδα

Πέρυσι, στη Γερμανία εκλάπησαν λιγότερα αυτοκίνητα από κάθε άλλη φορά από τότε που άρχισαν οι στατιστικές. Ο λόγος είναι τα καλύτερα συστήματα συναγερμού και οι έλεγχοι στα σύνορα

Το Βερολίνο παραμένει εστία κλοπής αυτοκινήτων, με ένα στα πέντε αυτοκίνητα. Στη Γερμανία, πέρυσι κλάπηκαν λιγότερα αυτοκίνητα από κάθε άλλη φορά από τότε που άρχισαν οι στατιστικές.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Γερμανικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV) για τις κλοπές οχημάτων, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε.

Σύμφωνα με την έκθεση, 9805 ασφαλισμένα αυτοκίνητα εκλάπησαν σε παγγερμανικό επίπεδο το 2021, για πρώτη φορά λιγότερα από 10.000 οχήματα εκλάπησαν.

Έτσι, το προηγούμενο χαμηλό από το 2020 υπολείπεται και πάλι κατά περίπου 8%.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέγραφαν περίπου 100.000 κλοπές ετησίως.

Έκτοτε, τα αυτοκίνητα έχουν ασφαλιστεί καλύτερα με συστήματα συναγερμού, μεταξύ άλλων, και υπάρχουν επίσης καλύτεροι έλεγχοι στα σύνορα με την Ανατολική Ευρώπη, ενώ η επιβολή του νόμου έχει επεκταθεί.

Περισσότερο από κάθε πέμπτο αυτοκίνητο κλέβεται στο Βερολίνο

Μακράν η πιο δημοφιλής πόλη στη Γερμανία για τους κλέφτες αυτοκινήτων παραμένει το Βερολίνο.

Πέρυσι, οι κλέφτες έκλεψαν εκεί 2.200 αυτοκίνητα που αντιστοιχεί στο 22% του συνόλου των κλοπών στη Γερμανία. Σύμφωνα με την GDV, αυτό προκάλεσε οικονομική ζημία άνω των 47,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο λόγος για τις πολλές κλοπές στο Βερολίνο είναι η εγγύτητα και οι γρήγορες συνδέσεις των αυτοκινητοδρόμων με την Ανατολική Ευρώπη, όπου πολλά αυτοκίνητα εξαφανίζονται για να πωληθούν ολόκληρα ή σε μέρη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κλοπές αυτοκινήτων κυριαρχούνται από εξειδικευμένες συμμορίες από την Ανατολική Ευρώπη. Στο Βερολίνο σημειώθηκαν 2,2 κλοπές για κάθε 1.000 αυτοκίνητα με πλήρη ασφάλιση.

Στο Αμβούργο, το ποσοστό ήταν 1,1. Ο παγγερμανικός μέσος όρος ήταν μόλις 0,2 κλεμμένα αυτοκίνητα ανά 1000 ασφαλισμένα οχήματα.

Ο κίνδυνος κλοπής ήταν ακόμη χαμηλότερος στη νότια Γερμανία

Στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το ποσοστό ήταν 0,1, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Τα SUV είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για κλοπή στη Γερμανία

Στη Γερμανία, οι κλέφτες αυτοκινήτων κλέβουν συχνότερα SUV. Εννέα από τις δέκα πιο συχνά κλεμμένες σειρές μοντέλων ήταν SUV, συμπεριλαμβανομένων τριών μοντέλων Land Rover.

Επειδή η GDV καταγράφει μόνο τα αυτοκίνητα με ασφάλεια κατά της κλοπής, τα πραγματικά στοιχεία της αστυνομίας είναι κάπως υψηλότερα.

Ωστόσο, οι αναλογίες μεταξύ πόλεων και ομόσπονδων κρατιδίων είναι οι ίδιες. Αυτό που κλέβεται είναι συγκεκριμένα αυτό που είναι περιζήτητο σε ορισμένες χώρες, όπως τα μεγάλα SUV.

Και επειδή οι κλέφτες αυτοκινήτων είναι λιγότερο εμφανείς στις μεγάλες πόλεις απ’ ό,τι στην ύπαιθρο και θέλουν να περάσουν γρήγορα τα σύνορα, το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης