Γερμανία: Οι Υπ.Υγείας θέλουν να μειώσουν τα κέντρα εμβολιασμού

Οι υπουργοί υγείας θέλουν να περιορίσουν τη λειτουργία των κέντρων εμβολιασμού. Το φθινόπωρο, το επίκεντρο θα είναι στις κινητές ομάδες εμβολιασμού. Ωστόσο, τα κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν τα ίδια και να συνεχίσουν να λειτουργούν μεμονωμένα κέντρα εμβολιασμού, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας θα συνεχίσει να βασίζεται στις κρατικές ή δημοτικές υπηρεσίες εμβολιασμού για τον περιορισμό της πανδημίας μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πρέπει να δοθεί όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις κινητές ομάδες εμβολιασμού. Τα κρατίδια θα αποφασίσουν μόνα τους για τη μελλοντική υποδομή των υπηρεσιών εμβολιασμού.

Αυτό συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του βαυαρικού Υπουργείου Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας Holetschek δήλωσε σε συνέντευξη: “Συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε με μειωμένο τρόπο τα κέντρα εμβολιασμού με έμφαση στην κινητικότητα και την ευελιξία και ζητήσαμε εκ νέου από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο να συνεχίσει να εξασφαλίζει τη μισή χρηματοδότηση. Πιστεύουμε ότι ειδικά όσον αφορά τους εμβολιασμούς ανανέωσης που έρχονται και πάλι, είναι ήδη απαραίτητο να συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε εκεί μαζί με τον ιατρικό κλάδο“.

Ιδιαίτερα στον τομέα των οίκων ευγηρίας, οι εμβολιασμοί ανανέωσης θα πρέπει να γίνουν τώρα, σύμφωνα με τον Holetschek.

Από το φθινόπωρο, η έμφαση θα δοθεί στις κινητές ομάδες εμβολιασμού, με τις οποίες έχουν ήδη αποκτηθεί πολύ καλές εμπειρίες κατά την έναρξη των εμβολιασμών.

Οι ομάδες αυτές θα μπορούσαν να εμβολιάζουν με ευελιξία, για παράδειγμα, σε οίκους ευγηρίας, ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες ή άλλα κοινόχρηστα καταλύματα, καθώς και σε κοινωνικά hotspots.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κρατίδια θέλουν να μειώσουν τα κρατικά ή και τα δημοτικά κέντρα εμβολιασμού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τις περιφερειακές ανάγκες.

Κατά τη διαδικασία αυτή, τα κρατίδια θα αποφασίσουν τα ίδια εάν θα διατηρήσουν τα κέντρα εμβολιασμού που επικεντρώνονται σε κινητές ομάδες ή θα τα αντικαταστήσουν με νέες προσφορές. Σε περίπτωση ανάγκης, ωστόσο, τα κέντρα εμβολιασμού θα πρέπει να μπορούν να επανενεργοποιηθούν γρήγορα.

Κατά συνέπεια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει τα κρατίδια με εμβόλια. Όπως και με τα προηγούμενα κέντρα εμβολιασμού, στόχος είναι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια να μοιραστούν το κόστος κατά το ήμισυ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται περαιτέρω συντονισμός.

Η απόφαση της διάσκεψης είναι ένας συμβιβασμός. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήθελε να κλείσει τα κέντρα εμβολιασμού στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας είχε ζητήσει τη διατήρηση των κέντρων εμβολιασμού.

Τόνισε: “Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα κέντρα εμβολιασμού πρέπει να διατηρηθούν και μετά τον Σεπτέμβριο”. Η εγκατάλειψή τους θα ήταν “μεγάλο λάθος”, δήλωσε ο Söder. Σε συνέντευξή του στο BR, ο Holetschek επεσήμανε τον κίνδυνο που ενέχει η μετάλλαξη Δέλτα. “Πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς με τους κανόνες που έχουμε και να τους τηρούμε. Έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις καραντίνας. Αυτοί πρέπει να τηρούνται. Και εκτός από αυτό, το θέμα των τεστ είναι σημαντικό”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.