Γερμανία: Η οικονομία νοσεί αλλά ο Scholz αρνείται να ρίξει χρήμα

Newsroom

«Μανιφέστο» Σόλτς: Πως τα λάθη της Ρωσίας οδήγησαν τη Γερμανία σε επανεξοπλισμό

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απέρριψε τις εκκλήσεις για αύξηση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία της χώρας, παρότι τα αδύναμα στοιχεία πυροδοτούν σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να γίνεται και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει «τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διασφαλίσει ότι τεχνολογικά, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε ανάμεσα στους καλύτερους, σε 10, 20 και σε 30 χρόνια», είπε ο Scholz σε συνέντευξή του στο Mediengruppe Bayern, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να κακολογείται ως προορισμός για το επιχειρείν», αλλά αντίθετα έχει καλές οικονομικές προοπτικές.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ετοιμάζει βοήθεια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ για να στηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής ημιαγωγών τα επόμενα χρόνια, με χρήματα από το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, που δεν επιβαρύνει το χρέος.

Τα σχόλια του Scholz ήρθαν μια ημέρα αφότου τα στοιχεία επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έδειξαν ότι η Γερμανία δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι η οικονομία κατάφερε να βγει από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 85,7 από το αναθεωρημένο 87,4 τον προηγούμενο μήνα.

Η Γερμανία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την Ευρώπη, όμως τώρα, οι ανησυχίες για τις επιδόσεις της εντείνονται.

Φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι η μόνη μεγάλη χώρα της οποίας η οικονομία θα συρρικνωθεί.

Η τρέχουσα ανάπτυξη είναι «μη ικανοποιητική», είπε ο Scholz στη συνέντευξή του.

Και πρόσθεσε ότι η Γερμανία αισθάνεται το βάρος μιας αποδυναμωμένης παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εξάρτησής της από τις εξαγωγές.

Ο Scholz απέρριψε την κριτική ότι τα προβλήματα της Γερμανίας έχουν επιδεινωθεί από την απροθυμία της κυβέρνησής του να ενισχύσει δαπάνες, επιβαρύνοντας το έλλειμμα και το χρέος.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ένωση πιστεύει στην πραγματικότητα ότι πρέπει να αυξήσουμε το χρέος μας», είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία πρόσθεσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο χρέος της τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να αμβλύνει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στο Ουκρανία και της ανόδου των τιμών της ενέργειας.

Ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για επιδότηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Δεν μας λείπουν μόνο τα χρήματα για να επιδοτήσουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά και οι νόμιμες επιλογές», είπε ο Scholz.

moneyreview.gr

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης