Γερμανία: Οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών από το υψηλό κόστος

Σύμφωνα με μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Hans Böckler και αφορά 77 μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, σχεδόν τα μισά από 8,4 εκατομμύρια νοικοκυριά που νοικιάζουν ένα διαμέρισμα ξοδεύουν πάνω από το 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους για την πληρωμή των εξόδων στέγασης (συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης και των πρόσθετων εξόδων) .

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά στα οποία μένουν περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με ειδικούς πάνω σε κτηματομεσιτικά θέματα όταν οι δαπάνες για τη στέγαση ξεπερνούν το 30% , τότε μιλάμε για μία προβληματική κατάσταση καθώς τα χρήματα που περισσεύουν για τα υπόλοιπα μηνιαία έξοδα είναι λίγα.

Πολλοί ιδιοκτήτες αμφιβάλλουν για το αν οι ενοικιαστές (με τα χαμηλότερα εισοδήματα) θα είναι σε θέση μακροπρόθεσμα να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις του ενοικίου. Επίσης για τις ίδιες γερμανικές πόλεις το 25,9 % καταβάλλει το 40% των καθαρών εσόδων του σε έξοδα στέγασης.

Επιπλέον υπάρχει και ένα ποσοστό 12% το οποίο μηνιαίως οφείλει να δώσει για τα προαναφερθέντα έξοδα πάνω από το μισό των εισοδημάτων του.

Η υπερφόρτωση λόγω υψηλών ενοικίων δεν περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένους τύπους πόλεων, καθώς σε κάποιες περιοχές που τα ενοίκια είναι χαμηλότερα είναι αντίστοιχα και τα μηνιαία εισοδήματα πολύ λιγότερα.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία είχε επίσης ασχοληθεί στο παρελθόν με το συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε ότι το 14% του πληθυσμού ζούσε σε σπίτια τα οποία ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυμένα οικονομικά από το υψηλό κόστος της στέγασης.

Πηγές: Nachrichten.idw-online.de, WirtschaftsWoche

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.