Γερμανία: Κρίσιμα οπλικά συστήματα του στρατού υπολειτουργούν

Άλλη μια κρίσιμη σύνοδος της Ολομέλειας της Γερμανικής Βουλής ολοκληρώνεται σήμερα και για άλλη μία φορά, όπως είθισται τους τελευταίους μήνες, το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο, αποπνέοντας τη διάχυτη ανησυχία της Γερμανίας για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά το ψήφισμα για αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία και την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης για το Ειδικό Ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συγκροτείται για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού, σειρά είχε σήμερα η έκθεση της επιτετραμμένης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θέματα που αφορούν την Μπούνστεβερ, Εύα Χεγκλ, σχετικά με το αξιόμαχο του γερμανικού στρατού.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν άμεσα, χρειάζονται επενδύσεις σε οπλικά συστήματα, υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέφερε η Εύα Χεγκλ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας ανέδειξε «απροκάλυπτα» πλέον τον επείγοντα χαρακτήρα και την αναγκαιότητα για επενδύσεις στον στρατό.

«Η Μπούνστεσβερ υπερασπίζεται την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ασφάλεια και για να γίνει αυτό απαιτούνται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες σε όπλα, προσωπικό και υποδομές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επιρρεπής σε επιχειρησιακές αστοχίες»

Στην έκθεσή της η Εύα Χεγκλ καταγράφει λεπτομερώς τις ελλείψεις στα γερμανικά στρατεύματα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκείνων των μονάδων που μετέχουν σε διεθνείς αποστολές της Μπούντεσβερ, όπως στη Λιθουανία για τη στήριξη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ή στο Μάλι της Αφρικής.

Οι ελλείψεις αφορούν τον βασικό εξοπλισμό στρατιωτών όπως π.χ. την ένδυση, αλλά κυρίως τις καίριες υποδομές στέγασης και εκπαίδευσης που χρήζουν άμεσης ανακαίνισης διότι βρίσκονται σε «μη αποδεκτή» κατάσταση π.χ. κοιτώνες, μονάδες εκπαίδευσης, γήπεδα, γυμναστικές εγκαταστάσεις.

Από την καταγραφή των προβλημάτων του γερμανικού στρατού ίσως τα πιο κρίσιμα πεδία αφορούν τις ελλείψεις σε στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και το συμπέρασμα, μετά από επιτόπιες έρευνες και αυτοψίες, ότι «κρίσιμα οπλικά συστήματα του γερμανικού στρατού υπολειτουργούν».

Σύμφωνα μάλιστα με την αξιολόγησή της επιτετραμμένης στο τέλος του 2021, η επιχειρησιακή ετοιμότητα του γερμανικού στρατού υπολογίζεται στο 77%.

Όπως τονίζει, εξαιτίας της παλαιότητας πολλών εξοπλιστικών συστημάτων, ο γερμανικός στρατός είναι σήμερα «επιρρεπής σε επιχειρησιακές αστοχίες».

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.