Γερμανία: Ορίστηκε η ημερομηνία εκλογών για τον «διάδοχο» της Μέρκελ

Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, οι οποίες θα αναδείξουν τον νέο ηγέτη της χώρας μετά τη μακρά διακυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, θα διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Το γραφείο του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι ορίστηκε η ημερομηνία εκλογών στη Γερμανία αποδεχόμενος την πρόταση της κυβέρνησης. Θα είναι οι 20ές εκλογές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεδομένου ότι στη Γερμανία διεξάγονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.

Η Κάτω Βουλή ή Ομοσπονδιακή Βουλή, εκλέγει τον καγκελάριο. Κάτι τέτοιο ωστόσο μπορεί να μην επιτευχθεί για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές. Καθώς η διαδικασία για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να είναι χρονοβόρα.

Μετά τις εκλογές του 2017, χρειάστηκαν σχεδόν έξι μήνες μέχρι η Μέρκελ να ορκιστεί για την τέταρτη θητεία της. Κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005. Πριν από περίπου δύο χρόνια είπε ότι δεν θα επιδιώξει μια πέμπτη θητεία. Και έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν θα αλλάξει γνώμη.

Δύσκολη η πρόβλεψη για τη διαδοχή

Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος θα την διαδεχθεί. Και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιους θα προτείνουν τα ηγετικά κόμματα ως υποψηφίους τους για το αξίωμα της Καγκελαρίας.

Η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ, μέρος ενός συντηρητικού μπλοκ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις -εν μέρει εξαιτίας των θετικών κριτικών για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, σχεδιάζει να επιλέξει νέο ηγέτη τον Ιανουάριο.

Το πρόσωπο αυτό -πιθανότατα, αλλά όχι απαραίτητα- θα προταθεί για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, από τους οποίους προήλθαν τρεις από τους οκτώ μεταπολεμικούς καγκελάριους της Γερμανίας, επέλεξαν τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ως υποψήφιό τους.

Ωστόσο, το κόμμα που είναι πλέον ο ήσσονος σημασίας εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κινείται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.

Η υποστήριξη που λαμβάνει είναι μικρότερη από εκείνη των περιβαλλοντολόγων Πρασίνων, οι οποίοι είναι πιθανό να θέσουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την Καγκελαρία, χωρίς ωστόσο να έχουν ορίσει ακόμα υποψήφιο.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τουλάχιστον 598 βουλευτές στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Ο αριθμός μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της Γερμανίας, το οποίο βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση, αλλά επίσης επιτρέπει στους ψηφοφόρους να επιλέγουν άμεσα εκλεγμένους τοπικούς αντιπροσώπους. Σήμερα η Ομοσπονδιακή Βουλή έχει 709 μέλη.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.