Γερμανία: Πάνω από 24 εκατ. ευρώ κόστισε η προβολή 8 υπουργείων

Οκτώ ομοσπονδιακά υπουργεία ξόδεψαν αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο περίπου 24,4 εκατομμύρια ευρώ για την διαφημιστική προβολή του νομοθετικού τους έργου.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετικό ερώτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP), όπως γράφει στο αυριανό της φύλλο η εφημερίδα «Die Welt».

Ωστόσο, ο κατάλογος που δόθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) αναφέρει μόνο τις δαπάνες για τα 8 από τα 14 υπουργεία. 6 υπουργεία δεν έδωσαν στοιχεία.

«Φαίνεται ότι το ερώτημά μας συνέλαβε εξ’απίνης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Απαντά με μυστικοπάθεια, μερικές φορές με κρυψίνοια και ελλιπώς. Ωστόσο, ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να μάθει πόσο του κοστίζει η διαφήμιση του νομοθετικού έργου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε η βουλευτής του FDP Σάντρα Βέεζερ, η οποία κατέθεσε και την επερώτηση εκ μέρους του κόμματός της.

Ανάμεσα στα υπουργεία που έδωσαν στοιχεία, ξεχωρίζει ιδιάιτερα το υπουργείο Παιδείας, με επικεφαλής την Άνια Κάρλιτσεκ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), το οποίο δαπάνησε για να διαφημίσει μόνο για 4 νόμους περίπου 7,5 εκατ. ευρώ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ έδωσε 6,7 εκατ. ευρώ αλλά για 9 νόμους, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) 3,2 εκατ. ευρώ για 12.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σβένια Σούλτσε (SPD) δαπάνησε μόνο για 3 νόμους 1,9 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Οικογένειας της πρώην υπουργού Φραντσίσκα Γκίφαϊ (SPD) για τη διαφημιστική προβολή 2 νόμων 1, 3 εκατ. ευρώ.

«Τα χρήματα των φορολογουμένων έγιναν ακριβές διαφημίσεις»

«Τα υπουργεία ξόδεψαν χρήματα των φορολογουμένων για την προβολή των κύριων πολιτικών τους νόμων με ακριβές διαφημίσεις. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η περίπτωση της υπουργού Παιδείας Κάρλιτσεκ, επειδή στον τομέα της εκπαίδευσης ειδικότερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού σε πολλούς τομείς», τόνισε η πολιτικός του FDP.

Η Βέεζερ δήλωσε τέλος «εξοργισμένη διότι πολλοί νόμοι διαφημίστηκαν προτού ψηφιστούν καν από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag). Τα υπουργεία Εργασίας και Αναπτυξιακής βοήθειας διαφήμιζαν ήδη σχέδιο νόμου, το οποίο μάλιστα μετά τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Die Welt

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.