Η Γερμανία παραπέμπει την Ιταλία στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Γερμανία άσκησε την Παρασκευή αγωγή κατά της Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου με το επιχείρημα ότι η Ρώμη συνεχίζει να διεκδικεί αποζημίωση για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «παραλείποντας να σεβαστεί τη δικαιοδοτική της ασυλία», ανέφερε το δικαστήριο.

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ έκρινε το 2012 ότι η Ιταλία δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της επιτρέποντας στα θύματα ναζιστικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν μεταξύ 1943 και 1945 να υποβάλλουν αξιώσεις αποζημίωσης κατά της Γερμανίας.

Ωστόσο, παρά την απόφαση, τα ιταλικά δικαστήρια «από το 2012 έχουν δεχτεί σημαντικό αριθμό νέων αξιώσεων… παραβιάζοντας την κυριαρχική ασυλία της Γερμανίας», ανέφερε η αίτηση του Βερολίνου.

Η Γερμανία αναφέρθηκε ειδικότερα σε απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2014, που επέτρεπε «να ασκηθούν ατομικές αξιώσεις από θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά κυρίαρχων κρατών».

Αυτή η απόφαση «εκδόθηκε κατά συνειδητή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του καθήκοντος της Ιταλίας να συμμορφωθεί με απόφαση του κύριου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Γερμανία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Γερμανία λέει ότι τουλάχιστον 25 νέες υποθέσεις έχουν ασκηθεί κατά του Βερολίνου ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων, και σε τουλάχιστον 15 διαδικασίες, έχουν «αποφασίσει επί αξιώσεων κατά της Γερμανίας σε σχέση με τη συμπεριφορά του γερμανικού Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Η Γερμανία, η οποία για χρόνια αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό διαφορών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων που προσάπτονται από οικογένειες θυμάτων εγκλημάτων των Ναζί, υπέβαλε καταγγελία στο Διεθνές Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2008.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι το θέμα των αποζημιώσεων επιλύθηκε στο πλαίσιο διεθνών μεταπολεμικών συμφωνιών.

Επισημαίνει ότι έχει ήδη αποζημιώσει για τις αδικίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με εκτεταμένες συνθήκες ειρήνης και αποζημιώσεις με τις πληγείσες χώρες, καταβάλλοντας δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που ο πόλεμος έληξε με την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος το 1945.

Με έδρα τη Χάγη, το Διεθνές Δικαστήριο ιδρύθηκε το 1946 για να επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών.

Οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, αλλά το δικαστήριο δεν έχει κανένα μέσο για να τις εκτελέσει.

Πηγή: διάλογος

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.