Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι την άνοιξη;

Γερμανία: Το lockdown θα παραταθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου

Οι τρέχοντες αριθμοί κρουσμάτων στη Γερμανία δείχνουν πτωτική τάση. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν να μην χαλαρώσουν τα μέτρα πολύ νωρίς.

Τα τρέχοντα μέτρα lockdown στη Γερμανία φαίνεται να λειτουργούν. Μια πτωτική τάση παρατηρείται στον αριθμό των νέων λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), ο επταήμερος δείκτης επίπτωσης την Πέμπτη ήταν 98 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, κάτω από το όριο των 100. Μειώθηκε κατά το ήμισυ περίπου σε σχέση με τα Χριστούγεννα.

Η τιμή-στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU) παραμένει μία συχνότητα μικρότερη από 50. Ο αριθμός των καθημερινών θανάτων είναι ακόμα πολύ υψηλός. Την Πέμπτη το RKI ανέφερε 941.

Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού στη Γερμανία. Επί του παρόντος συζητιούνται αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το lockdown μπορεί συνεπώς να χαλαρωθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Να μην χαλαρώσουν τα μέτρα πολύ νωρίς

Ο ιατρός Christoph Spinner από το Μόναχο σε μια συνομιλία με το Focus Online, προειδοποίησε να μην χαλαρώσουν τα μέτρα πολύ νωρίς. “Από καθαρά πανδημική άποψη, θα ήταν φυσικά επιθυμητό ο αριθμός των λοιμώξεων να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος”, διευκρίνισε.

Οι πολιτικοί πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά την αναλογικότητα των μέτρων, εξήγησε ο ιατρός.

“Με την αρχή της άνοιξης, ο καιρός θα μας βοηθήσει “, προέβλεψε ο Spinner. Οι άνθρωποι τότε θα είναι έξω περισσότερο. Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία διασφαλίζει ότι οι ιοί εξουδετερώνονται ταχύτερα. Επομένως, μια συζήτηση σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων έχει νόημα.

Ωστόσο, ο Spinner επέστησε επίσης την προσοχή στην κατάσταση σε ορισμένες άλλες χώρες. Έχει δει πολλές φορές ότι “η πρώιμη χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της κατάστασης”.

Ο ιολόγος Christian Drosten προειδοποίησε επίσης πρόσφατα στο ARD ότι τα μέτρα χαλαρώνουν πολύ γρήγορα. “Αν φανταστούμε την εποχή μετά το Πάσχα – μάλλον δεν θα έχουμε εμβολιάσει αρκετά άτομα μέχρι τότε”, είπε. Η ιδέα του απλού τερματισμού όλων των μέτρων είναι “κάπως αφελής” και αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε μια ανανεωμένη εξάπλωση του κορωνοϊού.

“Τότε θα έχουμε και πάλι ιατρικά προβλήματα”, προειδοποίησε ο Drosten. Πρέπει να ληφθούν τα μέτρα βήμα προς βήμα στο μέλλον και να δούμε πώς αυτό λειτουργεί. “Αυτός ο ιός δεν είναι αβλαβής. Δεν μπορείτε απλώς να υποθέσετε ότι έχετε καλύψει τις ομάδες κινδύνου και στη συνέχεια να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα”, έτσι η έκκληση του ιολόγου.

Τέλος του lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο ιολόγος Alexander Kekulé, ωστόσο, μίλησε υπέρ του τέλους του lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. “Νομίζω ότι είναι πιθανό τα κέντρα παιδικής μέριμνας, τα σχολεία, τα καταστήματα, αλλά και τα εστιατόρια να ανοίξουν σταδιακά από τα μέσα Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο ειδικός σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung. “Όχι παντού ταυτόχρονα, αλλά αρχικά μόνο σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων”, δήλωσε.

Με συνεπή προετοιμασία, το lockdown θα μπορούσε να τερματιστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου – “και θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια λιγότερο δραστική στρατηγική”.

Με αυτό, ο Kekulé υπαινίχθηκε γρήγορες δοκιμές και online εγγραφή για συμμετέχοντες σε ιδιωτικές εκδηλώσεις. Μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής είναι επίσης απαραίτητη για να ανακτηθεί μεγαλύτερη αποδοχή για τα μέτρα από τους πολίτες, εξήγησε ο ιολόγος.

Στις αρχές της εβδομάδας, το Σλέσβιχ-Χολστάιν παρουσίασε ένα βήμα προς βήμα σχέδιο ως πιθανή διέξοδο από το lockdown. Ο ιολόγος Hendrik Streeck χαιρετίζει αυτές τις προτάσεις: “Νομίζω πως είναι πολύ καλό”, δήλωσε την Τετάρτη στην εκπομπή ARD “Maischberger”.

Υπάρχουν κάποια θέματα που μπορούν ακόμα να συζητηθούν, αλλά μια δομή, ένα βήμα προς βήμα σχέδιο είναι σημαντικό. “Οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό. Νομίζω ότι είναι μια καλή μακροπρόθεσμη στρατηγική”, δήλωσε ο Streeck.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: