Γερμανία: Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης

Οι βουλευτές της γερμανικής Μπούντεσταγκ ψήφισαν την Πέμπτη μια σειρά από μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, καθώς και την παράταση των προθεσμιών για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2021. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Έχουμε περισσότερο χρόνο για να υποβάλουμε τη φορολογική δήλωση στη Γερμανία;

Ναι, σωστά. Λόγω της πανδημίας Covid, η γερμανική κυβέρνηση παρέτεινε την προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2021.

Όσοι έχουν φορολογικό σύμβουλο να τους βοηθήσει με τη φορολογική τους δήλωση πλέον δεν χρειάζεται να υποβάλουν τη δήλωση για το 2021 μέχρι το τέλος Αυγούστου 2023, ενώ όσοι κάνουν τη φορολογική δήλωση μόνοι τους θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Γιατί τα καταστήματα στη Γερμανία είναι κλειστά τις Κυριακές;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι πολίτες με φορολογικό σύμβουλο έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, ενώ όσοι την υποβάλλουν μόνοι τους έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου του επόμενου έτους.

Ωστόσο, οι πολίτες έχουν λάβει επιπλέον περιθώριο για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ήδη από την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Ο νόμος ψηφίστηκε την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και είχε επίσης την υποστήριξη της αντιπολίτευσης CDU/CSU.

Το ακροαριστερό κόμμα Die Linke και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απείχαν αμφότερα.

Τι άλλο νέο υπάρχει στη Γερμανία;

Την Πέμπτη, η Μπούντεσταγκ ψήφισε επίσης μια σειρά από μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης στη Γερμανία, τα οποία προορίζονται να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν σκληρά από την κρίση του Covid το 2021.

Περιλαμβάνουν ένα επίδομα 5 ευρώ ανά ημέρα για όσους αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι και νέους τρόπους για τις επιχειρήσεις να διαγράψουν τα κέρδη από το 2021 έναντι των ζημιών που υπέστησαν το προηγούμενο έτος.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης πρόκειται επίσης να επωφεληθούν από τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης. Τυχόν μπόνους που έλαβαν για την εργασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα είναι αφορολόγητα μέχρι 4.500 ευρώ.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία;

Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που η κυβέρνηση προωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στις 12 Μαΐου, οι βουλευτές ψήφισαν την αναδρομική αύξηση του αφορολόγητου για το 2022 στα 10.347 ευρώ ετησίως – αύξηση κατά 363 ευρώ σε σύγκριση με το αφορολόγητο ποσό των 9.984 ευρώ του προηγούμενου έτους.

Ψήφισαν επίσης την αύξηση του ποσού των δαπανών που διαγράφονται αυτόματα από την εφορία το 2022. Αυτό αυξήθηκε κατά 200 ευρώ σε 1.200 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους θα μπορούν πλέον να διαγράψουν στη φορολογική τους δήλωση επιπλέον τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Γερμανία: Εγκρίθηκε το εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επίδομα μετακίνησης, όσοι διανύουν περισσότερα από 21 χιλιόμετρα για να πάνε στην εργασία τους μπορούν να διαγράψουν 38 λεπτά για κάθε χιλιόμετρο πάνω από την απόσταση αυτή.

Η κυβέρνηση αναμένει φορολογικές απώλειες ύψους 235 εκατομμυρίων ευρώ φέτος ως αποτέλεσμα μόνο των τελευταίων μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης – και εκτιμά ότι, μέχρι το 2026, το δημόσιο ταμείο θα έχει απώλειες άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.