Γερμανία: Πένθος για τον πολιτικό του CDU Kurt Biedenkopf

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σαξονίας, Kurt Biedenkopf, είναι νεκρός. Πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε η κρατική καγκελαρία της Δρέσδης. “Ένας μεγάλος Σάξονας έφυγε από τη ζωή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Kretschmer.

Ο πολιτικός του CDU έκανε καριέρα και στα δύο μέρη της Γερμανίας και ηγήθηκε της Σαξονίας ως επικεφαλής της κυβέρνησης από το 1990 έως το 2002.
Από έμπιστος του Kohl σε αντίπαλο

Ο Biedenkopf γεννήθηκε στο Ludwigshafen στις 28 Ιανουαρίου 1930. Το 1973, ο καθηγητής Νομικής έγινε Γενικός Γραμματέας του CDU μετά από πρόταση του τότε αρχηγού του κόμματος Χέλμουτ Κολ.

Αργότερα εξελίχθηκε σε αντίπαλο του Kohl. Στη δεκαετία του 1980, έγινε γνωστός μόνο στο CDU της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας- στο τέλος της δεκαετίας, η πολιτική καριέρα του Biedenkopf είχε ουσιαστικά τελειώσει. Όμως, η ανατροπή του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει.

Ο πολιτικός του CDU Lothar Späth τον έπεισε να πάει στην Ανατολική Γερμανία και να θέσει υποψηφιότητα στη Σαξονία. Αργότερα ο Biedenkopf ανέφερε ως λόγο ότι ήθελε να υπηρετήσει το κράτος μαζί με τη σύζυγό του Ingrid.

Η Σαξονία γνώρισε μια ιδρυτική περίοδο υπό την ηγεσία του τη δεκαετία του 1990. Τρεις φορές κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία για το CDU/CSU στις εκλογές των κρατιδίων. Οι Σάξονες τον αποκαλούσαν “Βασιλιά Κουρτ”.

“Ένας σπουδαίος άνθρωπος χάθηκε”

Η κρατική καγκελαρία της Σαξονίας έγραψε στο Twitter: “Χάσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο”.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης της Σαξονίας, Alexander Dierks, χαρακτήρισε τον Biedenkopf “προωθητικό στοχαστή”: ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Michael Kretschmer επαίνεσε τον Biedenkopf ως μια μεγάλη γερμανική προσωπικότητα του 20ού αιώνα και έναν έξυπνο οραματιστή για το κρατίδιο της Σαξονίας. “Ένας σπουδαίος Σάξονας έφυγε από τη ζωή.”

Ο Biedenkopf ήταν μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός. Στο Twitter, το CDU Γερμανίας τον αποκάλεσε ένα από τα “πιο λαμπρά μυαλά της γερμανικής πολιτικής, με κοφτερό μυαλό, εγκαρδιότητα και πάθος”.

Ο ηγέτης του CDU Armin Laschet χαρακτήρισε τον Biedenkopf “εξαιρετικό πολιτικό”. Υπήρξε “πολιτικός άνδρας και πατέρας του κράτους με την καλύτερη έννοια”. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier τόνισε την τεράστια τεχνογνωσία του Biederkopf και την προθυμία του να ηγηθεί και να διαμορφώσει.

Το τέλος της θητείας του Biedenkopf, ωστόσο, ήταν λιγότερο αξιέπαινο. Σκάνδαλα όπως αυτά σχετικά με αγορές στο κατάστημα επίπλων Ikea επιτάχυναν την πτώση του. Ακόμη και πριν από αυτό, η διαμάχη για τον διάδοχό του είχε ξεσπάσει ανοιχτά.

Τελικά, ο Biedenkopf ηττήθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Georg Milbradt σε μια εσωκομματική μάχη εξουσίας.

Τον Απρίλιο του 2002, ο Biedenkopf εγκατέλειψε το αξίωμά του σε ηλικία 72 ετών. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε παρών στο CDU της Σαξονίας – ειδικά όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά στο κόμμα.

Αργότερα εργάστηκε ξανά ως δικηγόρος. Παρέμεινε επίσης συνδεδεμένος με την πολιτική, για παράδειγμα ως διαμεσολαβητής για τις καταγγελίες του Hartz IV.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.