Γερμανία: Πιστοποιητικό ασθενείας – Τι είναι και που πρέπει να το στείλω;

Οι άρρωστοι υπάλληλοι στη Γερμανία λαμβάνουν πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία (AU) από το γιατρό ειδικά για τις εταιρείες ασφάλισης υγείας. Αλλά τι θα συμβεί αν ξεχάσετε να στείλετε το κίτρινο χαρτί εκεί;

Με βήχα, ρινική καταρροή και πυρετό, οι εργαζόμενοι πρέπει σίγουρα να μένουν στο σπίτι αντί να πηγαίνουν στη δουλειά. Αυτό δεν ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια πανδημικών περιόδων, όταν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη με τον κορωνοϊό.

Μετά την τρίτη ημέρα της ασθένειας το αργότερο, οι υπάλληλοι χρειάζονται ιατρική βεβαίωση από τον γιατρό για να είναι σε θέση να αποδείξουν την ανικανότητα να εργαστούν.

Ο γιατρός εκδίδει πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία (AU), πάντα σε τέσσερα αντίγραφα: Ένα «κίτρινο πιστοποιητικό» προορίζεται για τον εργοδότη, ένα για το ιατρείο, ένα για τον ίδιο τον υπάλληλο και ένα για την εταιρεία ασφάλισης υγείας.

Αλλά πρέπει πραγματικά οι υπάλληλοι να στέλνουν το πιστοποιητικό ασθενείας στην εταιρεία ασφάλισης υγείας στη Γερμανία; Και τι θα συμβεί εάν το ξεχάσουν οι εργαζόμενοι;

Πρέπει πάντα να στέλνω το πιστοποιητικό στην εταιρεία ασφάλισης υγείας;

Ναι, οι υπάλληλοι πρέπει πάντα να υποβάλλουν το πιστοποιητικό στην ασφάλιση υγείας τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν το δικαίωμά τους για αμοιβή σε περίπτωση ασθενείας. Οι εταιρείες ασφάλισης υγείας την πληρώνουν για ασθένειες που διαρκούν περισσότερο από έξι εβδομάδες.

Πότε πρέπει να υποβάλω πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία στην εταιρεία ασφάλισης υγείας;

Το πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία πρέπει να υποβληθεί στην εταιρεία ασφάλισης υγείας το συντομότερο δυνατό, αλλά το αργότερο μία εβδομάδα μετά την άδεια ασθενείας.

Αυτή η περίοδος ορίζεται στον Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενότητα 49 (1) Αρ. 55 SGB V). Μπορείτε να αναγνωρίσετε το σωστό αντίγραφο από το αποτύπωμα “προς υποβολή στην εταιρεία ασφάλισης υγείας”.

Τι θα συμβεί εάν ξεχάσω να στείλω το πιστοποιητικό στην εταιρεία ασφάλισης υγείας;

Ακόμα κι αν είναι κουραστικό, δεν πρέπει να το ξεχάσετε αυτό το σημείο. Εάν ξεχάσετε να στείλετε το «κίτρινο πιστοποιητικό» στην εταιρεία ασφάλισης υγείας, θα χάσετε το δικαίωμά σας για επίδομα ασθένειας.

Με την παραλαβή του πιστοποιητικού, η ασφάλιση υγείας θα ελέγξει αυτόματα εάν δικαιούστε επίδομα ασθένειας και εάν το πιστοποιητικό έχει παραληφθεί εγκαίρως.

Υποβολή μέσω ταχυδρομείου, διαδικτυακά ή αυτοπροσώπως;

Ο ευκολότερος τρόπος για να υποβάλετε το πιστοποιητικό σας στην εταιρεία ασφάλισης υγείας είναι να το στείλετε ταχυδρομικώς. Οι εταιρείες ασφάλισης υγείας έχουν συνήθως δημιουργήσει μια εθνική διεύθυνση για αυτό.

Μια ματιά στον ιστότοπο της εκάστοτε εταιρίας θα βοηθήσει. Ωστόσο, οι ειδικοί για εργασιακά δικαιώματα συνιστούν την αποστολή του αντιγράφου με συστημένη αλληλογραφία με απόδειξη παραλαβής, σε περίπτωση που το πιστοποιητικό ασθενείας χαθεί.

Πολλές ασφάλειες υγείας προσφέρουν επίσης τώρα την αποστολή του πιστοποιητικού online. Εάν έχετε ένα υποκατάστημα κοντά, μπορείτε επίσης να παραδώσετε το πιστοποιητικό αυτοπροσώπως ή να ζητήσετε από την οικογένεια και τους φίλους σας να το κάνουν.

Το «κίτρινο πιστοποιητικό» θα καταργηθεί το 2021

Παρεμπιπτόντως: Δεν θα χρειάζεται να στέλνετε το «κίτρινο πιστοποιητικό» ασθενείας στον ασφαλιστή υγείας κάποια στιγμή στο μέλλον, επειδή το πιστοποιητικό πρόκειται να καταργηθεί στη Γερμανία από το φθινόπωρο του 2021.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.