Γερμανία: Πλαφόν στις τιμές των τροφίμων ζητούν οι πολίτες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman, η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών θα υποστήριζε ένα ανώτατο όριο τιμών στα τρόφιμα για να απορροφηθεί το οικονομικό σοκ του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους ζωής. Έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Πλαφόν στις τιμές των τροφίμων στη Γερμανία

Το εντυπωσιακό 91% των ανθρώπων στη Γερμανία υποστηρίζει την επιβολή από την κυβέρνηση ανώτατου ορίου τιμών στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Τον Μάρτιο, τα μαγειρικά έλαια ήταν ένα από τα πρώτα είδη στις εβδομαδιαίες λίστες των αγοραστών των σούπερ μάρκετ που είδαν μια συγκλονιστική αύξηση των τιμών κατά 23%.

Έκτοτε, ο κατάλογος των όλο και πιο δυσβάστακτων αλλά βασικών ειδών συνεχίζει να αυξάνεται.

Μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι άνθρωποι στη Γερμανία είδαν την κυβέρνηση να παλεύει με το πώς θα διαχειριστεί καλύτερα την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Η αρχικά προτεινόμενη λύση του Gasumlage (εισφορά φυσικού αερίου) εγκαταλείφθηκε τον Σεπτέμβριο και αντικαταστάθηκε από το Gaspreisbremse (ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου).

Το εξαιρετικά επιτυχημένο εισιτήριο των 9 ευρώ, το οποίο κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προοριζόταν επίσης να αμβλύνει το πλήγμα στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

Η αντιπροσωπευτική έρευνα ρώτησε 1.000 άτομα σε όλη τη Γερμανία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία πιστεύει ότι οι κυβερνητικά επιβαλλόμενες ρυθμίσεις της αγοράς για την άμβλυνση του πλήγματος μιας ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να επεκταθούν και σε μια άλλη ανάγκη – τα τρόφιμα.

Πώς θα γίνουν φθηνότερα τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας;

Ένα ανώτατο όριο τιμών στα τρόφιμα στη Γερμανία θα μπορούσε να δει την κυβέρνηση να θέτει νομικά ανώτατα όρια για ορισμένα τρόφιμα ή να εφαρμόζει επιδοτήσεις τροφίμων.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ένα ανώτατο όριο τιμών σε ορισμένα προϊόντα.

Το ένα τρίτο του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι η επιβολή από την κυβέρνηση ανώτατων ορίων τιμών στη μέση τιμή ενός καλαθιού αγορών με τρόφιμα θα μπορούσε να αποτελέσει λύση.

Σε μια σύνοψη των αποτελεσμάτων, η ειδικός σε θέματα λιανικού εμπορίου Vanessa Seip έγραψε: “Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων είναι τόσο σοβαρές για τους πελάτες που θέλουν να διερευνήσουν όλες τις οδούς όταν πρόκειται να μπορέσουν να κάνουν και πάλι τις αγορές τροφίμων πιο φτηνά”.

Μέχρι στιγμής, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επίσημα σχέδια για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών στα τρόφιμα στη Γερμανία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.