Γερμανία-Πλημμύρες: Βοήθεια δισ για τα θύματα της καταστροφής

Η καταστροφή από τις πλημμύρες προκάλεσε τεράστιες ζημιές και πλέον χρειάζονται πολλά χρήματα για την ανοικοδόμηση.

Δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση

Το ταμείο βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής από τις πλημμύρες στα μέσα Ιουλίου, ιδίως στη δυτική Γερμανία, έχει πλέον οριστικοποιηθεί. Μετά το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το ενέκρινε αυτό επίσης την Παρασκευή.

Για την ανοικοδόμηση πρόκειται να διατεθούν συνολικά περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου Malu Dreyer μίλησε για ένα σημαντικό μήνυμα. Ο πόνος και η απώλεια των ανθρώπων βαραίνουν απίστευτα. “Δίνουμε την υπόσχεση ότι κανείς δεν θα ξεχάσει”.

Η ανοικοδόμηση θα είναι ένα τεράστιο έργο. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι επίσης βοήθησαν στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Καταιγίδες με ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει καταστροφή από πλημμύρες στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ολόκληρες περιοχές κυριολεκτικά παρασύρθηκαν ή καταστράφηκαν από τις υδάτινες μάζες. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί περίπου 190 νεκροί, ενώ αρκετοί άνθρωποι θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι.

16 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανασυγκρότησης πρόκειται να εισρεύσουν φέτος. Δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ομοσπονδιακών υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και οι γέφυρες, θα βαρύνουν μόνο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα 28 δισεκατομμύρια θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, τα κρατίδια δεν χρειάζεται να καταβάλουν αμέσως το μερίδιό τους.

Αρχικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προκαταβάλλει τα χρήματα και στη συνέχεια τα κρατίδια θα καταβάλλουν το μερίδιό τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε μια περίοδο 30 ετών.

Τα χρήματα κατανέμονται με βάση τις έρευνες ζημιών – η Ρηνανία-Παλατινάτο θα λάβει περίπου το 55% των κονδυλίων, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία περίπου το 44% και το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ της Βαυαρίας και της Σαξονίας.

Ο Werner Gatzer, υφυπουργός στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ότι οι διοικητικές συμφωνίες με τα ομόσπονδα κρατίδια θα πρέπει τώρα να συναφθούν γρήγορα, ώστε η βοήθεια να διατεθεί άμεσα.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα πτωχεύσεων, η υποχρέωση υποβολής αίτησης αφερεγγυότητας θα ανασταλεί επίσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022 για τις εταιρείες που έχουν περιέλθει σε οικονομική δυσπραγία λόγω της πλημμύρας – εφόσον οι εν λόγω εταιρείες συμμετέχουν σε “σοβαρές διαπραγματεύσεις χρηματοδότησης ή εξυγίανσης” και υπάρχουν έτσι εύλογες προοπτικές εξυγίανσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.