Γερμανία: Ποδηλάτες μπορούν να ελπίζουν σε χειμερινές ευκαιρίες

Για δύο ολόκληρα χρόνια, δεν ήταν καθόλου εύκολο να αγοράσει κανείς ανταλλακτικά ή αξεσουάρ για ποδήλατα – πόσο μάλλον ένα καινούργιο ποδήλατο.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έχει ηρεμήσει κάπως. Όσοι ψάχνουν για νέο ποδήλατο έχουν τώρα και πάλι ευρύτερες επιλογές.

Το εμπόριο ποδηλάτων, το οποίο ούτως ή άλλως ανθούσε εδώ και χρόνια, είχε αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την έναρξη της πανδημίας της Κορόνα.

Όμως, τα σημεία συμφόρησης καθιστούσαν τις επιχειρήσεις δύσκολες. Ανταλλακτικά ή και ολόκληρα ποδήλατα έλειπαν, κολλημένα στην αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά έχουν τώρα κάπως αμβλυνθεί.

Από την άλλη πλευρά, η ενεργειακή κρίση έχει μειώσει το καταναλωτικό κλίμα. Ο χειμώνας θα ήταν στην πραγματικότητα η καλύτερη εποχή για να αγοράσετε ένα ποδήλατο – οι εκπτώσεις είναι πιθανές – ειδικά μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου.

Τα νέα μοντέλα ποδηλάτων για το 2023 θα μπορούσαν ήδη να είναι και πάλι πιο ακριβά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Zweirad-Industrie-Verband (ZIV), δύο εκατομμύρια ηλεκτρονικά ποδήλατα πωλήθηκαν στη Γερμανία πέρυσι, ένα ρεκόρ που ο κλάδος θέλει να υπερασπιστεί φέτος.

Όμως, η έντονη ανάπτυξη (διπλασιασμός από το 2018) στο άρμα της ηλεκτροκίνησης φαίνεται να έχει τελειώσει: Σύμφωνα με την ένωση, οι πωλήσεις παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του έτους – αλλά παρέμειναν στάσιμες.

Αυτό ήταν ήδη αισθητό στις τιμές. Η διαδικτυακή πύλη Idealo έδειξε πτώση των μέσων τιμών για το ηλεκτρονικό εμπόριο, για παράδειγμα από τον Μάιο στον Ιούνιο κατά 41 ευρώ σε 1.407 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη όλες οι κατηγορίες τιμών.

Οι φθηνότερες προσφορές στην Idealo αφορούν μοντέλα του 2019 που είναι ακόμα διαθέσιμα.

Η εμπειρία δείχνει ότι τα τρέχοντα μοντέλα είναι γενικά πιο ακριβά για όλους τους κατασκευαστές, οπότε αναμένονται και πάλι προσαυξήσεις για το έτος μοντέλου 2023.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές εξακολουθούν να θέλουν να πωλούν κυρίως ηλεκτρονικά ποδήλατα

Η ZIV είναι βέβαιη ότι τα ηλεκτρονικά ποδήλατα θα διατηρήσουν το υψηλό μερίδιο αγοράς τους, που ανέρχεται στο 43%.

Για τόσο ακριβά ποδήλατα – σε τιμές που συνήθως ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ και πολύ περισσότερο – οι κατασκευαστές και οι έμποροι προσφέρουν ελκυστικές συμβάσεις χρηματοδότησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Υπάρχουν επίσης επιδοτήσεις, για παράδειγμα από τον εργοδότη ως ποδήλατο εργασίας, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με πιθανά φορολογικά οφέλη.

Τα μεταχειρισμένα επαγγελματικά ποδήλατα συχνά διανέμονται σε ελκυστικές τιμές, αν η εφορία δεν το σταματήσει.

Μέχρι πρόσφατα, ήταν δυνατή η αγορά ενός ελάχιστα μεταχειρισμένου επαγγελματικού ποδηλάτου από τον εργοδότη σε ένα κλάσμα της καινούργιας τιμής, εφόσον ένα μέρος του διαγραφόταν για φορολογικούς σκοπούς.

Τα υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικά ποδήλατα ως νέα σύμβολα κατάστασης

Τα υψηλά ποσοστά πωλήσεων είναι δυνατά μόνο επειδή το ηλεκτρονικό ποδήλατο έχει προ πολλού ξεφορτωθεί την εικόνα του συνταξιούχου. Εν τω μεταξύ, η πελατεία γίνεται ολοένα και νεότερη.

Η εταιρεία GfK Gesellschaft für Konsumforschung με έδρα τη Νυρεμβέργη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των πελατών ηλεκτρονικών ποδηλάτων ανήκει πλέον στη νέα γενιά των Millennials.

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας περιορίζουν την αγοραστική διάθεση

Από το καλοκαίρι, η γενική καταναλωτική ύφεση έχει πλέον φτάσει και στο εμπόριο ποδηλάτων. Οι έμποροι αναφέρουν απροθυμία να αγοράσουν ποδήλατα και ανταλλακτικά.

Ένα παράδειγμα είναι το μερίδιο του διαδικτυακού λιανοπωλητή Bike24, ο οποίος είχε ξεκινήσει ακόμα το 2021 με τον άνεμο της έκρηξης της Κορόνας για τα ποδήλατα.

Εν τω μεταξύ, η τιμή της μετοχής απέχει τρία τέταρτα από το ιστορικό της υψηλό: αντί να βγάζει κέρδη, βγάζει ζημίες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.