Γερμανία: Ποια ασφάλεια θα πληρώσει τα πληγέντα νοικοκυριά;

Γερμανία: Κατεστραμμένα σπίτια, πλημμυρισμένα κελάρια, κατεστραμμένα οχήματα – ποια ασφάλεια μπορεί να βοηθήσει στις προκληθείσες ζημιές;

Μια επισκόπηση όλων των σημαντικών ερωτήσεων σχετικά με την ασφάλιση κατά των πλημμυρών

Για οικονομική προστασία από ζημιές που προκαλούνται από πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις, χρειάζεστε ένα ειδικό συμπληρωματικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο – το λεγόμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο φυσικών κινδύνων.

Μπορεί να συναφθεί ως επέκταση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας ή νοικοκυριού, το οποίο από μόνο του συνήθως καλύπτει μόνο ζημιές από καταιγίδα και χαλάζι.

Ποια είναι η σωστή ασφάλιση;

Η ασφάλιση των ιδιοκτητών σπιτιού βοηθά σε περίπτωση ζημίων στο σπίτι – οπότε αφορά τους ιδιοκτήτες. Η ασφάλιση οικιακού περιεχομένου, από την άλλη πλευρά, καλύπτει ζημιές σε κινητά αντικείμενα – δηλαδή έπιπλα, χαλιά ή τεχνικό εξοπλισμό – και μπορεί συνεπώς να βοηθήσει και τους ενοικιαστές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το είδος ασφάλισης έναντι φυσικών κινδύνων δεν βοηθάει εάν τα υπόγεια ύδατα διεισδύσουν από κάτω. Το νερό πρέπει να προέρχεται από ψηλά.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει να κληθεί εμπειρογνώμονας. Σε περίπτωση ζημιών σε οχήματα, η μερική και η πλήρης ασφάλιση μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Πόσοι άνθρωποι έχουν τέτοια ασφάλιση;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Καταναλωτών, μόνο περίπου το 45% του συνόλου των ιδιωτικών κατοικιών στη Γερμανία είναι ασφαλισμένο έναντι ζημιών που προκαλούνται από πλημμύρες. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες περιφερειακές διαφορές.

Στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, που έχει πληγεί σήμερα, μόνο το 35 τοις εκατό είναι ασφαλισμένο. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη, από την άλλη πλευρά, το 94% είναι ασφαλισμένο. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία βρίσκεται περίπου στον εθνικό μέσο όρο.

Το πρόβλημα είναι επίσης ότι οι ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια βρίσκονται σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πλημμύρας ή έχουν ήδη πληγεί από πλημμύρες συχνά δυσκολεύονται να αποκτήσουν ασφάλιση για φυσικούς κινδύνους.

Πώς καλύπτονται τα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια;

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι διαφορετικά δομημένα. Οι εταιρείες είναι ελεύθερες να επιλέξουν από ποιους φυσικούς κινδύνους θέλουν να ασφαλιστούν. Το πεδίο εφαρμογής της ασφάλισης – κτίρια, προμήθειες, μηχανήματα – μπορεί επίσης να επιλεγεί ξεχωριστά.

Τι πρέπει να προσέξουν τώρα τα θιγόμενα μέρη;

Τα θιγόμενα μέρη πρέπει να καταγράψουν γρήγορα τις ζημιές τώρα, για παράδειγμα με φωτογραφίες ή βίντεο, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τα αποδεικτικά στοιχεία αργότερα.

Τα κέντρα συμβουλών καταναλωτών συνιστούν μάλιστα να φωτογραφίζονται τακτικά τα υπόγεια, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται συγκριτικές φωτογραφίες.

Ιδανικά, οι πληγέντες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν την ίδια ημέρα την ασφαλιστική εταιρεία και να αναφέρουν τη ζημιά. Αυτό μπορεί να διευκολύνει τον διακανονισμό της απαίτησης αργότερα.

Είναι επίσης σημαντικό να ρίξετε μια ματιά στη δική σας σύμβαση. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η ζημία παραμένει όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Οι θιγόμενοι έχουν το λεγόμενο καθήκον ελαχιστοποίησης της ζημίας.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι πρέπει να αντλούν το νερό όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Ή να μεταφέρουν τα περιεχόμενα των σπιτιών τους, ει δυνατόν, σε ασφαλές μέρος.

Αλλά πρέπει επίσης να βεβαιώνονται εκ των προτέρων ότι οι ζημιές θα περιοριστούν στο ελάχιστο. Για παράδειγμα, τα πράγματα στο κελάρι δεν πρέπει να αποθηκεύονται απευθείας στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τα κέντρα καταναλωτών, οι ζημιές που προκαλούνται από την παλινδρόμηση – δηλαδή όταν το νερό από τους σωλήνες αποχέτευσης εισέρχεται στο σπίτι – ασφαλίζονται μόνο εάν έχει εγκατασταθεί “λειτουργικό σύστημα προστασίας από την παλινδρόμηση”.

Πηγή: www.tagesschau.de

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.